Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka z buraków i pomarańczy - pyszna, zdrowa i z pazurem. Kopa dodają jej 2 składniki. Przepis poleca Plate By Kate

Kasia Nowicka
Sałatka z buraków i pomarańczy jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa.
Sałatka z buraków i pomarańczy jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Kasia Nowicka
Słodycz pieczonych buraków na jednym talerzu z aromatem cytrusów. Połączenie nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Sałatka z buraków i pomarańczy, której pazura dodają feta i listki młodego szpinaku. Przepis poleca blogerka Plate By Kate, czyli Kasia Nowicka. Smacznego!

W skrócie

Sekret carpaccio

Carpaccio z buraków znają chyba wszyscy. Przebojem wdarło się do restauracji, na przyjęcia i blogi. Cienko pokrojone plasterki buraka ułożone na rukoli z dodatkiem oliwy, sera i ulubionych orzechów to absolutny hit. Wersji jest więcej niż dużo - od tej z dodatkiem sera koziego, przez sery pleśniowe po fetę. Klasyczny przepis zawiera włoskie orzechy, ale można je spokojnie zamienić na orzechy pekan albo pestki słonecznika. Jak by nie patrzeć - wszystkie wersje są pyszne.

Carpaccio ma jeden sekret - buraki trzeba pokroić w naprawdę cienkie plasterki. Technikę zawdzięczamy kreatywnemu weneckiemu kucharzowi, który jako pierwszy podał delikatne plasterki wołowej polędwicy wołowej z rukolą i sosem na bazie oliwy. Danie nazwano na cześć weneckiego malarza Vittore Carpaccia. I o ile niewielu smakoszy w ogóle słyszało o tym Włochu, to na pewno nazwę carpaccio znają.

Zdrowie na talerzu, czyli sałatka z buraków i pomarańczy

Carpaccio z buraków jest prostsze od tego z polędwicy i przede wszystkim - godne polecenia wegetarianom. Podstawa to buraki. Najlepiej smakują, jeśli się je upiecze. Właśnie pieczonych buraków używam do sałatek, zup, a nawet do przyrządzenia zasmażanych buraczków. Mają zdecydowanie więcej smaku niż te ugotowane. Wysoka temperatura wydobywa z nich słodycz i aromaty ziemi. Wrzucam kilka sztuk zawiniętych w folię do piekarnika przy okazji pieczenia ciast czy mięs. To oszczędność czasu, pieniędzy i energii.

Słodycz buraków pięknie podkreślają kwaśne i cytrusowe nuty pomarańczy. I dają sałatce dodatkowego kopa – cytrusy to świetne źródło tak cennej witaminy C, wielu minerałów i błonnika. Niezbędne w zdrowej diecie, pomocne w czasie przeziębienia, a zwłaszcza wtedy, gdy chcemy przeziębieniom zapobiegać. Do tego cytrusy są bardzo, bardzo smaczne.

Na talerzu z sałatką znajdziecie też sporo żelaza, bo rukolę z klasycznego carpaccio zastąpiłam młodymi listkami szpinaku. I dołożyłam sporą porcję natki pietruszki. Sałatka z buraków i pomarańczy potrzebuje jeszcze kilku kropel prostego dressingu z oliwy, octu i odrobiny czosnku. Szybko, prosto i pysznie.

Przepis na sałatkę z buraków i pomarańczy

(Porcja dla 2 osób, czas przygotowania: 10 min, pieczenie 1 godz. 45 min)

Składniki

  • 250 g buraków
  • 2 pomarańcze
  • 80 g listków szpinaku 4-5 garści
  • 100 g sera feta
  • natka pietruszki posiekana

Dressing

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Jak zrobić sałatkę z buraków i pomarańczy?

Sposób przygotowania

  1. Buraki wyszoruj szczoteczką i osusz. Każdego buraka owiń folią aluminiową. Piecz około 1 godziny i 45 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw kilka minut w folii, następnie odwiń buraki i wystudź. Chłodne buraki obierz ze skórki.
  2. Składniki dressingu wlej do małego słoiczka i szczelnie zakręć. Wstrząsaj energicznie do uzyskania emulsji.
  3. Pomarańcze obierz ze skórki i dokładnie usuń błonki. Pokrój na mniejsze kawałki. Sok z pomarańczy, który powstanie w trakcie obierania zbierz do miseczki.
  4. Na dużym talerzu ułóż listki szpinaku. Na szpinaku ułóż plasterki buraka i kawałki pomarańczy. Skrop sokiem z pomarańczy.
  5. Następnie posyp pokruszoną fetą i natką pietruszki. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

PS. Dla wielbicieli buraków mam głęboki w smaku, oryginalny i równie zdrowy przepis na krem z buraka i ananasa.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate By Kate. Możesz też polubić stronę na na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Kasia Nowicka

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sałatka z buraków i pomarańczy - pyszna, zdrowa i z pazurem. Kopa dodają jej 2 składniki. Przepis poleca Plate By Kate - Strona Kuchni