Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatki - 27 grudnia 2006

Redakcja
W trzeciej części naszej kulinarnej serii Robert Makłowicz i Piotr Bikont prezentują ponad 30 przepisów na sałatki.

Znajdziemy tu przede wszystkim dania z warzywami przyrządzanymi na surowo, gotowanymi, pieczonymi, z rozmaitymi dodatkami i z paletą zimnych sosów.
W dawnych książkach kucharskich ten dział nie był zbyt rozbudowany - twierdzą smakosze. - Od pewnego czasu sałatki stały się jednak modne, bo są niskokaloryczne i bogate w witaminy i minerały.
- Wybór sałatek jest wielki - zapewnia Makłowicz. - Chodziło nam o to, aby jarosz znalazł tu alternatywę dla dań mięsnych, a inni - ciekawe połączenia jarzyn z mięsem czy grzybami.
Co szczególnie poleca słynny smakosz?
- Ponieważ jestem zwolennikiem powrotu do tradycji, zachęcam do spróbowania sałatki z brukwi i rzepy - odpowiada Makłowicz. - To słowiańskie jarzyny, kiedyś jadane powszechnie, a dziś bardzo rzadko. Brukiew znienawidzono od czasów wojny, kiedy to była najbardziej dostępnym towarem. Zapomniana została bardzo niesłusznie, bo to warzywo pożywne i smaczne. Zdrowa jest też rzepa i warto jej używać nie tylko do mycia głowy. Mój ojciec, który pochodził ze Wschodu, nie wyobrażał sobie świąt Bożego Narodzenia bez rzepy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!