Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Schab nadziewany

www.sxc.hu
www.sxc.hu
Przepis Krzysztofa Kaczanowskiego.

Składniki:

1 kilogram schabu średniej grubości,
polędwica wieprzowa (jedna grubsza lub dwie cieńsze),
5 - 6 plastrów świeżego boczku,
garść suszonych śliwek,
kilka ząbków czosnku,
sól, pieprz ziołowy, majeranek.

Wykonanie:

Polędwicę posolić, natrzeć przyprawami, wyciśniętym czosnkiem, odłożyć pokrojonymi śliwkami, owinąć plastrami boczku. Zawinąć ciasno w folie i zostawić na noc w zamrażalniku. W świeżym schabie zrobić wewnątrz wzdłuż otwór na wylot.

Posolić, natrzeć przyprawami i czosnkiem. W otwór wcisnąć polędwicę wyciągniętą z zamrażalnika. Piec w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu (na dno wylać trochę wody) w temperaturze 180 - 200 stopni pod przykryciem około godzinę.

Przez następne pół godziny pieczemy już bez przykrycia podlewając sosem spod mięsa. Podajemy na zimno pokrojony w grube plastry.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!