Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Seleryba na Boże Narodzenie. Wegański przepis na selera à la ryba po grecku. Nie tylko weganie będą zachwyceni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wegańskie danie najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Jednak można je podać jako lekki obiad na co dzień.
Wegańskie danie najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Jednak można je podać jako lekki obiad na co dzień. Anna Daniluk
Tradycyjnie Wigilia jest dniem postnym. Jeśli nie przepadasz za rybą albo jesteś na diecie roślinnej, to proponujemy przepis na selerybę. Nazwa dania powstała z połączenia słów seler i ryba i najczęściej podawana jest tak jak ryba po grecku. Zobacz, jak zrobić pyszną selerybę.

W skrócie

Seleryba to wegańska wersja ryby po grecku. W tym przepisie zamiast ryby np.: dorsza, używa się kotletów z selera. Panierowane plastry bulwy selera zwyczajnego wyglądem przypominają filety rybne. Wegańska „ryba po grecku” jest lekkim daniem, które można jeść w piątek lub w ramach obiadu na bezmięsny poniedziałek.

Seleryba – przepis na domowe danie

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.

Składniki na kotlety z selera:

  • 1 bulwa selera zwyczajnego,
  • 150 ml napoju roślinnego np.: owsianego,
  • 120 g mąki pszennej lub mąki ryżowej wymieszanej z mąką ziemniaczaną,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonych alg nori,
  • 200 g bułki tartej,
  • 500 ml wody do gotowania.

Składniki na sos jak do ryby po grecku:

  • 3 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 3/ 4 szklanki przecieru lub soku pomidorowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • łyżeczka majeranku,
  • 3 g soli,
  • czarny świeżo mielony pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego.

Jak zrobić selerybę?

  1. Bulwę selera należy dokładnie umyć, obrać i pokroić na plastry około 1-1,5 cm grubości.
  2. Plastry należy gotować w lekko osolonym wrzątku aż do miękkości. Najlepiej, aby były al dente, czyli stawiały lekki opór.
  3. W czasie gotowania selera należy zrobić gęste ciasto naleśnikowe doprawione majerankiem, kurkumą i mielonymi algami.
  4. Ugotowane plastry selera należy odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
  5. Następnie plastry należy wkładać do ciasta naleśnikowego i panierować w bułce tartej.
  6. Kotlety z selera należy smażyć na rozgrzanej patelni do zarumienienia. Usmażonego selera w panierce należy umieścić na półmisku lub w głębokim naczyniu żaroodpornym.
  7. Cebulę należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie należy rozgrzać olej na patelni i dodać posiekaną cebulę.
  8. Następnie do zarumienionej cebuli należy dodać przyprawy i startą na grubych oczkach marchewkę wraz z korzeniem pietruszki. Smak warto zrównoważyć łyżką soku z cytryny.
  9. Gdy warzywa się zarumienią i będą przyjemnie pachnieć, należy dodać soku lub przecieru pomidorowego. Sos należy dusić przez około 10 minut.
  10. Gotowe kotlety z selera należy przykryć przestudzonym sosem warzywnym. Smacznego!

Seleryba najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Jednak kotlety z selera z sosem warzywnym można podać od razu w ramach obiadu.

Jak zrobić kotlety z selera?

Sekretem smaku seleryby (seleroryby) jest doprawienie ciasta naleśnikowego sproszkowanymi algami nori. Mają one wyraźnie morski zapach i smak. Drugą ważną czynnością jest obgotowanie plastrów bulwy selera, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Takie kotlety nierybne można też podawać na piątkowy obiad lub lekką kolację. Wegetarianie, zamiast napoju roślinnego mogą użyć mleka i opcjonalnie 1 jajka.

Sprawdź także: Łosoś w cieście francuskim nie tylko na piątkowy obiad. Przepis na wyrafinowany posiłek zamiast karpia na święta

Pieczona seleryba

Jeśli chcecie nieco odchudzić selerybę, to możecie kotlety upiec w piekarniku. Plastry ugotowanego selera należy panierować jak w bazowym przepisie, a następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowa seleroryba powinna być pieczona w 180° Celsjusza przez 15-20 minut. Po tym czasie można obrócić kotlety z selera na drugą stronę i dopiekać przez 5 minut do równomiernego zarumienia.

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Seleryba na Boże Narodzenie. Wegański przepis na selera à la ryba po grecku. Nie tylko weganie będą zachwyceni - Strona Kuchni