Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon grzybowy w regionie. Przestrogi dla początkujących grzybiarzy

Joanna Boroń
Joanna Boroń
pixabay.com
Rozpoczął się sezon na grzyby, których w lasach obok Koszalina w tym roku nie brakuje - najlepszym tego dowodem są zdjęcia od was z waszymi leśnymi zdobyczami.

Wiele osób, chcąc zebrać ich jak najwięcej, wrzuca do koszyka niemalże wszystkie rodzaje. Później dopiero grzybiarze je przebierają i w razie wątpliwości sprawdzają. Ale co w przypadku, gdy dany okaz widzimy po raz pierwszy i nie wiemy, jakie ma właściwości?

Na początku należy zaznaczyć, że powinniśmy zbierać tylko te grzyby, co do których nie mamy żadnych wątpliwości. Jednak jeśli już jakiś "niepewny" grzyb trafi nam się w koszyku, możemy oczywiście sami sprawdzić, czy jest trujący za pomocą książek i atlasów lub na stronach internetowych, gdzie znajdziemy informacje o najczęściej mylonych okazach.

Lepiej jednak posłużyć się fachową pomocą i udać się do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie prowadzone są dyżury grzyboznawców i klasyfikatorów grzybów. W naszym województwie takich miejsc jest co najmniej 20. Najbliższe placówki znajdują się m.in. w Koszalinie, Białogardzie, Kołobrzegu, czy Sławnie (cała lista znajduje się na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie).

Przypominamy, że w grzybowym sezonie na targowisku, przy stoiskach z grzybami, muszą być osoby, które są grzyboznawcami. W razie wątpliwości to właśnie tam możemy poprosić o pomoc.

Potrzeby sprawdzania danego okazu można uniknąć. Początkujący zbieracze powinni zwracać uwagę tylko na grzyby rurkowe, gdyż wśród nich nie ma żadnych silnie trujących gatunków. Aby rozpoznać pożądany gatunek, należy patrzeć na budowę i zabarwienie kapelusza oraz blaszek, obecność kołnierza i kształt trzonu.

Wybierając się do lasu, trzeba pamiętać, że nie można zbierać grzybów we wszystkich miejscach. Unikać powinniśmy tych, obok dużych zakładów przemysłowych, przy drogach oraz na obszarach silnie zanieczyszczonych.

Aby zmniejszyć ryzyko zebrania trującego grzyba, należy nie podnosić grzybów nadjedzonych przez robaki, spleśniałych oraz nadmiernie nasączonych wodą. Powinno się także zbierać te, które są już w pełni dojrzałe i osiągnęły odpowiednią wielkość. Miejsce ich przetrzymywania zaraz po zebraniu również ma znaczenie. Najlepsze są kosze czy łubianki, do których jest swobodny dostęp powietrza. Z tego względu nie można grzybów chować do plastikowych reklamówek czy worków.

Zanim poddamy się grzybowemu szaleństwu, powinniśmy pamiętać o tych kilku podstawowych zasadach. Niejednokrotnie okazały się one pomocne, a nawet ratujące życie.

Po zjedzeniu trujących grzybów mogą pojawić się bardzo różne dolegliwości. Co powinno nas zaniepokoić?

Na liście objawów as nudności, wymioty, bóle brzucha, osłabienie, zimne poty. Mogą wystąpić jednak także zaburzenia ze strony układu nerwowego takie jak bóle głowy, zaburzenia widzenia, zawroty głowy. Po zatruciu muchomorem sromotnikowym, po okresie wystąpienia zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, może wystąpić przejściowy okres poprawy, zazwyczaj po około 12 godzinach, zaś ponowne objawy zatrucia pojawią się po kilku dniach, tyle że wtedy dochodzi już do uszkodzenia wątroby i nerek.

Zobacz także: Kulisy Zdrowia GK24

POLECAMY TAKŻE

Gk24.pl

Zachęcamy również do korzystania z prenumeraty cyfrowej Głosu Koszalińskiego

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo