Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sezon na lody. Z wizytą w koszalińskiej wytwórni lodów "Jaś" (zobacz film)

Artur Kostecki [email protected]
Radek Koleśnik
Deszczowa pogoda tego lata wpłynęła na zmniejszenie sprzedaży lodów. W Wytwórni Lodów "Jaś" w Koszalinie nie załamują jednak rąk i rozszerzają działalność.

- Koniunktura dla lodów istotnie nie jest najlepsza - mówi Jan Januszewski, właściciel wytwórni. - Nie ma praktycznie dnia, by nie padało. Fajny był kwiecień, ale później już głównie lało. Ale ja nigdy nie narzekam. Produkcja idzie do przodu. Może jest tylko ciut mniejsza niż w latach ubiegłych - dodaje.

Wiele przedsiębiorstw za powód ograniczenia sprzedaży, czy produkcji podaje kryzys.

- Kryzys jest tylko w naszych głowach - twierdzi Januszewski. - Jest widoczne lekkie ograniczenie wydatków. To w pewien sposób odbija się na konsumpcji.

A jakie są lodowe hity tego lata? Wśród tych, które schodzą z taśmy produkcyjnej Jasia zdecydowanie największym wzięciem cieszą się "coffee Jan" (na patyku) oraz nowość - "Ciacho". Jest to ciastko lodowe o smaku korzenno-truflowym i czekoladowym. Bardzo dobrze sprzedają się też lody na patyku - "Best jago" o smaku jagodowym w białej czekoladzie. Poza tym tradycyjnie w gusta klientów trafiają rożki, których produkuje się w Jasiu ok. 2 tysięcy sztuk na godzinę.

W sumie wszystkich rodzajów mroźnych smakołyków wytwarza się kilka ton dziennie. Największym ich odbiorcą są sklepy na terenie całego kraju. Jaś ma hurtownie w Polsce, współpracuje też z Czechami. Nasi południowi sąsiedzi kupują lody z myślą o gastronomii. Na rynku w Pradze za lód o nazwie "Tortino" trzeba zapłacić 7-8 euro.

- Z Czechami współpracujemy od 2004 roku - mówi właściciel Jasia. - Bardzo im nasze produkty smakują.

Pomimo nieco gorszej koniunktury wytwórnia lodów Jaś planuje rozwój działalności.

- Na pewno myślimy o nowych rynkach zbytu - mówi Jan Januszewski. - Jesienią i zimą planujemy rozbudować segment produkcji pierogów. O tych porach roku zapotrzebowanie na lody jest mniejsze.

W Jasiu już produkują pierogi 5 odmian, ale by rozszerzyć tę działalność konieczna jest rozbudowa zakładu. Powstaną więc nowe magazyny oraz mroźnia. Z pewnością pojawią się także nowe receptury lodów, jak nie produkowana przez żadną firmę "Fantazja" z 2 smakami i 2 sosami - adwokat i z czarnej porzeczki.

- Sam tworzę nowe receptury, bo uwielbiam lody - dodaje Jan Januszewski.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo