- Sianowski samorząd wchodzi w 2022 rok z kolejną inicjatywą, która wpisuje się w założenia lokalnych działań o charakterze społecznym – wskazuje Elżbieta Ałtyn, kierowniczka MGOPS w Sianowie. - W poniedziałek uruchomiona została „Sianowska Jadłodzielnia”. Umieszczono w niej lodówkę i dwa regały. Każdy możne tu włożyć jedzenie, a ktoś inny może z niego skorzystać.
Głównym celem tej inicjatywy jest ograniczenie marnotrawienia jedzenia.
- Jadłodzielnia, jest kolejnym punktem pomocowym, działającym na zasadzie dobrowolności osób korzystających z powszechnej zasady „brania i dawania”. To także miejsce budowania świadomości o tym, jak nie marnować jedzenia – informuje Elżbieta Ałtyn.
Zasady korzystania z „Sianowskiej Jadłodzielni” określa regulamin. Można tu zostawić świeże produkty, starannie zapakowane dania i wypieki, opatrzone datą przygotowania i terminem przydatności do spożycia, produkty suche, warzywa i owoce, pasteryzowane przetwory domowe - dżemy i soki z umieszczoną informacją o składzie i dacie ich wytworzenia. Nie wolno zostawiać produktów zepsutych, niepasteryzowanych, świeżego mleka, surowego mięsa, jaj, produktów w otwartych puszkach i słoikach, produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
Fundamentem regulaminu jest szacunek. Darczyńcy proszeni są o zostawianie w jadłodzielni rzeczy dokładnie takich, jakie sami chcieliby otrzymać.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?