Wystarczy przejść się niecałe 100 metrów od placu Wolności, serca miasta, by trafić do Pogódki. Lokal jest niewielki, prowadzi do niego kilka schodków, nęcące zapachy czuć już jednak z ulicy.
Właścicielką cukierni Pogódka jest Maria Frankowska. - To rodzinna firma, przejęłam ją po mężu, pomaga mi syn, synowa, czasem córka, gdy wpadnie do Białogardu - opowiada pani Maria.
Głosuj na najpopularniejsze lokale gastronomiczne w regionie
Pogódka słynie z tortów. - Nasze wszystkie wypieki są opracowane na starych, dobrych recepturach. Nie używamy chemii, polepszaczy, wykorzystujemy jedynie mąkę pięćsetkę. Nasi klienci to doceniają. Mamy wielu stałych klientów, odwiedza nas młodzież, dzieci z pobliskich szkół - mówi dalej szefowa Pogódki.
Wspomniane już torty w Pogódce zrobią nam na życzenie. Wystarczy przyjść z projektem, nawet zdjęciem z Internetu, a mistrzowie, niczym architekci, wyczarują dla nas słodkie dzieło. - Ciasto bezowe to nasz hit, ale klienci często pytają też o runo leśne. To ciasto na bazie szpinaku. Warto spróbować - zachęca Ewa Boruchajzer, która pracuje w Pogódce już od 28 lat. - Tak, bo szefową mam wspaniałą i pracuje mi się tu bardzo dobrze - mówi.
Cukiernia Pogódka mieści się przy ul. Lindego 14 w Białogardzie.
Strefa Biznesu: Co dalej z limitami płatności gotówką?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?