Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Smaczny Kołobrzeg", czyli jak kuchnia promuje region [zdjęcia]

Łukasz Gładysiak
Śledzik z lat dwudziestych, sękacz i tradycyjne produkty w nowoczesnej formie. Przepisy na dania promujące powiat kołobrzeskich trafią do tworzonej właśnie w Ustroniu Morskim książki kucharskiej. Inicjatorem stworzenia kompendium p.t.: "Smaczny Kołobrzeg. Kuchnia rejonu kołobrzeskiego" związanego z potrawami Ziemi Kołobrzeskiej jest właścicielka Laboratorium Pomysłów, poetka, Beata Mieczkowska-Miśtak. Jak sama wskazuje, podstawowym powodem powstania publikacji jest próba odpowiedzi na pytanie czy istniało coś takiego, jak kołobrzeska tradycja kulinarna oraz ile zostało z niej dzisiaj? Bogato ilustrowany album na półki księgarskie trafić ma najpóźniej we wrześniu. Znajdziemy w nim kilkadziesiąt przepisów na dania oparte głównie o produkty regionalne, proponowane zarówno przez szefów kuchni lokalnych hoteli czy restauracji, jak i mieszkańców powiatu kołobrzeskiego. Obejmująca już ok. 40 propozycji lista receptur aktualizowana będzie do końca lipca. Swoje propozycje dań zgłosić może każdy - przyjmowane będą w siedzibie referatu promocji i rozwoju urzędu gminy Ustronie Morskie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!