Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sushi zdobywa nasze podniebienia

Radosław Brzostek
Sushi Moon to miejsce gdzie można zjeść świetne sushi - przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami, z najlepszych świeżych składników.

Mini słowniczek kuchni japońskiej

Sushi zdobywa nasze podniebienia
Radosław Brzostek

(fot. Radosław Brzostek)

Mini słowniczek kuchni japońskiej

> IMBIR - spożywa się (w małych ilościach) pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych

WASABI - chrzan japoński. Niezbędny do przygotowania sushi. Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym
NIGIRI - ryż formowany ręcznie w owalny kształt, a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę lub owoc morza
FUTOMAKI - rodzaj sushi, w którym ryż i pokrojone w paski kawałki surowych ryb i warzyw zawijane są w płat nori, tworząc grube rolki o średnicy 4-6 cm
HOSOMAKI - klasyczne, cienkie rolki o średnicy 2-3 cm, z jednym lub dwoma składnikami owiniętymi w ryż i delikatny glon nori
URAMAKI - średniej wielkości cylindryczny wałek ryżu wypełniony przynajmniej dwoma składnikami. Jest zawijany odwrotnie, czyli nori znajduje się w środku, natomiast ryż jest na zewnątrz. Często obtoczone sezamem. Popularne głównie na zachodzie, a nie w samej Japonii
> CALIFORNIA - średniej wielkości cylindryczny wałek ryżu wypełniony przynajmniej dwoma składnikami. Jest zawijany odwrotnie, czyli nori znajduje się w środku, ryż oraz ryba na zewnątrz
> HOT CALIFORNIA - średniej wielkości cylindryczny wałek ryżu wypełniony przynajmniej dwoma składnikami. Jest zawijany odwrotnie, czyli nori znajduje się w środku, ryż oraz ryba na zewnątrz z dodatkiem dresingu grillowana w piekarniku

Ilona Bodnar, właścicielka Sushi Moon, sama uwielbia dania japońskiej kuchni. Wcześniej pracowała w restauracji, która serwowała sushi. - Zauważyłam, że w Koszalinie jest tylko jedno miejsce gdzie można zjeść dania kuchni japońskiej, tymczasem coraz więcej osób lubi tego typu dania - opowiada.

Zaryzykowała - w czerwcu ubiegłego roku otworzyła lokal w Galerii Emka. Wybrała galerię handlową, bo to miejsce chętnie odwiedzane przez koszalinian i nie tylko. Liczyła, że przy okazji zakupów klienci chętnie wpadną na sushi. Ten pomysł się sprawdził. Klienci galerii pokochali dania serwowane w Sushi Moon. Dziś wielu z nich wybiera się do Emki nie na zakupy, ale specjalnie po to by zjeść swoje ulubione potrawy japońskiej kuchni. Wśród klientów są nawet małe dzieci.
Podstawą sushi są składniki - specjalny japoński ryż, algi i koniecznie świeże ryby i owoce morza. Te na bieżąco dostarczają do lokalu dwie specjalistyczne firmy z Trójmiasta i Szczecina. - Musimy mieć pewność, że nasi klienci dostają naprawdę świeżą rybę. Nad jakością naszych dań czuwa Michał Kobyliński, który należy do prawdziwych mistrzów japońskiej kuchni - mówi Pani Ilona. - To głównie jego pomoc i umiejętności przyczyniły się do powstania naszej restauracji.

Gdy zaczynała prowadzić lokal większość klientów wybierała sushi z wędzonym lub grillowanym łososiem. Dziś jej goście wolą bardziej tradycyjne sushi z ryba surową. - Myślę, że to oznaka zaufania, że składniki, których używany są najlepszej jakości - komentuje.
Coraz większą popularnością cieszy się wegatariańskie sushi, wprowadzone do karty ze względu na ciągle rosnącą grupę wegetarian i wegan.

- Panuje przekonanie, że sushi to jedzenie dla bogatych, że "tym" nie można się najeść - mówi Pani Ilona. - A to nie jest prawda. Mała porcja sushi syci jak porcja makaronu i kosztuje też podobnie. Najlepszym tego dowodem jest popularność zestawów lunchowych.
Pomysłem "Sushi Moon" na zdobycie nowych klientów jest reklama za pośrednictwem serwisu zakupów grupowych Sweetdeal Koszalin
. Można, więc wypróbować za pół ceny specjałów kuchni japońskiej. Oferta, którą znajdziecie zaglądając na stronę Sweetdeal Koszalin , została skonstruowana w ten sposób, by tych którzy nie znają smaku sushi przekonać do tego przysmaku z japońskim rodowodem. Pani Ilona mówi: - Gdy ktoś nigdy jeszcze nie jadł sushi to powinien poradzić się personelu. Zauważyłam, że czasem ludzie wybierają dania ekstremalne, po których łatwo się zrazić. Dlatego do sweetdealowej oferty wybraliśmy nasze pewniaki, najbardziej lubiane dania z naszej karty.

Słodkie okazje z wysokimi rabatami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!