Świąteczne przepisy gospodyń z pow. kołobrzeskiego [zdjęcia]
Świąteczna kapusta pani Janiny Borowskiej z Charzyna
Tym przepisem pani Janina zdobyła już II miejsce w konkursie Wigilii Wsi Polskiej
- Problem w tym, że ja nie mam szczegółowego przepisu. Zawsze przygotowuje tę kapustę „na oko” - śmieje się pani Janina. - Jak w przypadku bigosu, możemy wzbogacić smak tej potrawy także gdy będzie gotowa, gdy będziemy ją odgrzewać, jeśli po wigilii coś zostanie.
Potrzebujemy 2,5 kg kapusty kiszonej (jeśli jest mocno kwaśna, lepiej ją przepłukać). Gotujemy dodając nieco wody, 7 listków laurowych, i po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. W trakcie gotowania dodajemy garść suszonych śliwek (wędzonych lub kalifornijskich - wedle gustu), także garść suszonej żurawiny i namoczone wcześniej, leśne grzyby suszone.
Pani Janina dodaje też pokrojone pieczarki podsmażone z cebulką - w wersji postnej oczywiście podsmażone na oleju roślinnym. Całość gotujemy na małym ogniu. Teraz kolej na łyżkę miodu i ok. 3 łyżek powideł śliwkowych. - Bo dla mnie taka kapusta musi być słodka - tłumaczy pani Janina. - Ale dla równowagi dodaję też na koniec czerwone wino, półwytrawne lub wytrawne i kilka kropli tabasco.