Gości odwiedzających Politechnikę już od progu witały piękne zapachy. Spotkanie prowadziła tradycyjnie Aldona Bać, która pokazywała młodzieży jak przygotować pierogi ruskie oraz bułeczki. Na stole już czekał domowo wypiekany chleb, kiszone ogórki, gzik oraz ciasto drożdżowe. Goście uczeni w ramach Erasmusa przygotowali swoje tradycyjne świąteczne dania. - Mamy w tym roku studentów z Turcji, Portugalii, Włoch oraz Hiszpanii i Francuzi. Tegoroczna grupa również chętnie włączyła się aktywnie w organizację tego dnia i przygotowanie dla nas swoich rodzimych dań - mówi Diana Wojtewicz z Biuro Współpracy Międzynarodowej Politechniki Koszalińskiej organizator wydarzenia.
Studenci byli zgodni, że Polska kultura różni się od tego, do czego są przyzwyczajeni w swoich rodzinnych krajach. Tyczy się to również kuchni.
- Bardzo lubię Polskie jedzenie, staram się próbować nowych dań i poszerzać swoją wiedzę - mówi Hiszpan Alberto López del Amo Gorgojo. - Trudno mi powiedzieć, co lubię najbardziej, ale muszę przyznać, że bardzo dobre wrażenie zrobił na mnie choćby placek po węgiersku czy sposób, jaki przyrządza, się tu kurczaka. Nie przypadała mi do gustu nać pietruszki, jest dla mnie zbyt wyrazista.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?