Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święta: najlepsze przepisy na wigilijny stół

fot. sxc.hu
fot. sxc.hu
Święta to magiczny czas, który spędzamy z rodziną. Może warto zaskoczyć ich nową, przepyszną potrawą? Polecamy przepisy naszych Czytelników.

1. Pasztet świąteczny. Według przepisu Magdaleny Kozłowskiej z Koszalina:

Składniki
0,5 kg wołowiny bez kości
0,5 kg karkówki bez kości
0,5 kg łopatki
0,5 kg boczku surowego
1 duża pierś z kurczaka podwójna lub 3 pojedyncze
30 dag wątróbki drobiowej
dwie duże bułki
seler
trzy pietruszki
kilka suszonych grzybków
2 jajka
gałka muszkatołowa w całości
sól
pieprz

Przygotowanie:
Mięso, seler, pietruszkę i grzybki gotujemy w niezbyt dużej ilości wody
aż wszystko będzie miękkie. Wątróbkę gotujemy osobno, również do miękkości.
Jak już wszystko jest ugotowane, to przepuszczamy przez maszynkę dwa razy wszystkie mięsa plus seler, pietruszkę, grzybki i namoczone w wywarze dwie bułki. Mieszamy, dodajemy dwa żółtka , sól i pieprz. Na małej tarce tarkujemy gałkę i dodajemy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę wywaru.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i wykładamy masę. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni około godziny do półtora aż zrumieni się skórka . Patyczkiem sprawdzamy,
czy pasztet jest już upieczony.

2. Zupa "ucha" według przepisu Barbary Lipińskiej ze Świdwina

Składniki:
15 dkg porcji rosołowej,
ziemniaki
cebula,
25 dkg boczku świeżego,
5 ząbków czosnku,
głowa szczupaka,
2 dzwonka szczupaka, płotki lub leszcza,
vegeta,
sól
pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Do dwóch litrów wody włożyć porcję rosołową, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, cebulę. Gotować na wolnym ogniu 15 minut. Boczek pokroić w drobną kosteczkę, rozgnieść z czosnkiem i wrzucić do gara z wywarem. Gotować parę minut. Następnie dołożyć do gara wymoczoną głowę szczupaka i różną rybę. Gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i vegetę.

3. Postna kapusta. Według przepisu Marii Joskowskiej z Jamna

Składniki:
2 kg kiszonej kapusty,
0,5 kg suszonych grzybów,
2 czerwone cebule,
2 łyżki oleju,
sól,
pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
Grzyby moczyć przez noc. Wypłukać, gotować do miękkości, pokroić w paseczki. Kapustę wypłukać, dodać wodę od gotowania grzybów. Zagotować, dodać grzyby. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę. Dodać do niej drobno pokrojoną cebulę. Chwilę smażyć. Zahartować dwoma łyżkami wody, dodać do kapusty. Dusić na wolnym ogniu a¿ kapusta zgęstnieje.

4. "Grzybowniki" Według przepisu Iwony Sałankiewicz z Glęźnowa

Składniki:
ciasto :
1 kg mąki,
5 dkg drożdży,
100 ml oleju,
8 dkg cukru,
0,5-0,7 l mleka,
farsz :
20 dkg grzybów suszonych,
3 duże cebule,
pieprz
sól do smaku.

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy farsz - obgotowane grzyby i przesmażone na oleju cebule przepuszczamy przez maszynkę. Gdy ciasto wyrośnie, wałkujemy cienko, wycinamy krążki. Lepimy pierożki. Smażymy na rozgrzanym oleju. Możemy podawać do wigilijnego barszczu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!