Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szaszłyki w marynacie

Redakcja
Szaszłyki to obowiązkowa potrawa na grillowym przyjęciu. Jak je smacznie przyrządzić? Przedstawiamy przepis Marka Staszkiewicza ze Słupska.

Składniki:

boczek świeży
karkówka
pieczarki
cebula
papryka świeża (różne kolory).

Marynata:
szklanka oleju
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki chili
łyżeczka czosnku granulowanego
paczka majeranku.

Sposób przygotowania:

Składniki marynaty mieszamy i zalewamy olejem. Boczek i karkówkę kroimy na kwadraciki wielkości ok. 4x4 cm. Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy na noc do lodówki.

Przed pieczeniem szaszłyków cebulę i pieczarki kroimy w plastry szerokości ok. pół centymetra, a paprykę w niewielkie kawałki.

Mięsa i warzywa nadziewamy na patyki. Piec najlepiej w dymie grillowym, wysoko nad żarem, aby nie spalić cebuli (można ewentualnie na aluminiowych tackach).

Szaszłyki pieczemy ok. pół godziny, obracając co kilka minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!