Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szaszłyki z imbirem

www.sxc.hu
www.sxc.hu
Przedstawiamy kolejny przepis na szaszłyki. Tym razem z mięsa wieprzowego i wołowego. Receptura według Teresy Wójtowicz z Kamienia Pomorskiego.

Składniki na szaszłyk:

0,6 kg wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
2 łyżki miodu
sól, szczypta mielonego imbiru
1 cukinia
1 łyżka oleju
1 łyżeczka natki pietruszki.

Składniki na sos:
0,50 kg jogurtu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka szczypiorku.

Sposób przygotowania szaszłyków:

Ze wszystkich składników robimy masę mięsną. Formujemy klopsiki. Cukinię kroimy w grube plastry, każdy przekrajamy na pół. Nadziewamy na patyk na przemian cukinię i klopsiki. Szaszłyki kładziemy na folię aluminiową. Grillujemy kilka minut ze wszystkich stron.

Sposób przygotowania sosu:
Jogurt mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i posiekanym szczypiorkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!