Sztuka mięsa - nowe przepisy Internautów

Joanna Boroń
Radosław Koleśnik
Namawiamy Was do przesyłania sprawdzonych przepisów na dania mięsne. Codziennie otrzymujemy kilka nowych. Dziękujemy i prosimy o kolejne! A na zachętę zamieszczamy dwa nowe.

Oto dwa sposoby na idealną karkówkę. Który wybierzecie?
"Jest to najlepsze danie jakie może gościć na stole" - reklamuje swój przepis nasza internautka Kasia. Macie ochotę się przekonać? Karkówka 1-1,5 kg (pokroić w plastry), 3 cebule pokrojone w plastry, najlepiej karkówkę posolić, popieprzyć i przełożyć cebulą dzień wcześniej, wtedy fajnie przejdzie.

Składniki na sos: 1 mały słoik keczupu pikantnego, 1 łyżka musztardy, 2 szklanki wody, po 1 łyżeczce soli i pieprzu (jeśli mięso przyprawiliśmy dzień wcześniej, omijamy te składniki), 1 łyżeczka vegety, po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej, cukru i octu, 2 ząbki czosnku. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, nie ma znaczenia czy woda będzie ciepła czy zimna. Karkówkę pokrojoną w plastry ułożyć w żaroodpornym naczyniu w rządku, pomiędzy plastry włożyć pokrojoną cebulę. Zalać sosem. Podczas pieczenia naczynie ma być zamknięte. Piec około 1 h -1 h 20 min w temp. 200 stopni.

Inny pomysł na karkówkę ma Pani Kolasińska. W jej mailu dołączonym do przepisu czytamy: "Od kiedy pamiętam, uroczysty obiad niedzielny w domu moich Rodziców nie mógł obyć się bez pieczonej karkówki z kopytkami - a raczej "kluskami z dziurkami" - jak je nazywaliśmy. Teraz sama robię tę karkówkę, która kiedyś wydawała mi się niewykonalna, a smak niedościgły. Postanowiłam podzielić się rodzinnym przepisem, bo smak jest rewelacyjny. Nigdy i nigdzie nie udało mi się spróbować podobnej."

Co potrzeba? Na pieczeń: ładna karkówka bez kości, czosnek 2 - 3 ząbki, majeranek, 2 cebule, sól, pieprz. Wykonanie: karkówkę myjemy, osuszamy. Do kubeczka wsypujemy łyżkę majeranku i pół łyżeczki soli. Zalewamy to gorącą wodą i przykrywamy na godzinkę. W tym czasie siekamy drobno czosnek, miażdżymy go z niewielką ilością soli (widelec się sprawdza w tej roli), powstałą masą nacieramy mięso ze wszystkich stron, posypujemy też majerankiem i oprószamy pieprzem. Przekładamy do głębszego półmiska.

Powstały napar przecedzamy. Bierzemy strzykawkę z grubą igłą i z jej pomocą nasączamy mięso powstałym roztworem w wielu miejscach. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie wyjmujemy mięso, oczyszczamy je z przypraw (zeskrobujemy do jakiejś miseczki). Rozgrzewamy tłuszcz (ja preferuję smalec) i opiekamy w brytfance mięso. Następnie podlewamy je wodą przegotowaną i dusimy dbając, żeby się nie przypaliło - podlewamy wodą co jakiś czas. Dokładamy wcześniej zeskrobane przyprawy i ewentualnie resztę wywaru z kubeczka.

Dusimy do miękkości. Cebulę kroimy w półplasterki. Wyjmujemy z brytfanki mięso, wrzucamy cebulę i też dusimy do miękkości. Mięso kroimy na plastry i wkładamy do uduszonej cebuli. Podduszamy razem, doprawiamy sos do smaku. Musi być go sporo, bo się przyda do klusek:-). Ja podaję to tak: robię kopytka ziemniaczane o okrągłym kształcie, robię w nich wgłębienie (kluska z dziurką). Do tego surówkę z kwaszonej kapusty lub z buraczków. Albo i to, i to. Na talerz nakładamy kluski, plaster mięsa, polewamy sosem z pieczenia, dodajemy surówkę. Pysznie do tego zestawu smakuje barszczyk czerwony w kubeczku. A w "dziurkach kluskowych" fajnie zatrzymuje się sos. Jeśli ktoś nie za specjalnie "kluskowy", to może podać karkówkę z ziemniakami - też pyszne!

Podziel się przepisami
Wyślijcie nam swoje pomysły na mięsne dania - takie zwyczajne, które w tygodniu trafiają na wasze stoły, ale tez i te na wyjątkowe okazje. Najciekawsze nagrodzimy! Maile z przepisami ślijcie na adres: joanna.boron@mediaregionalne.pl

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3