Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sztuka mięsa - przepisy Internautów

Joanna Boroń
Wołowina w sosie własnym z pieczarkami według przepisu Ireneusza Wiśniewskiego z Kalisza Pomorskiego.
Wołowina w sosie własnym z pieczarkami według przepisu Ireneusza Wiśniewskiego z Kalisza Pomorskiego. Ireneusz Wiśniewski
Od kilku dni namawiamy Was do przesyłania sprawdzonych przepisów na dania mięsne. Sporo interesujących receptur przesłał nam Ireneusz Wiśniewski z Kalisza Pomorskiego.

To proste i sprawdzone pomysły na obiadowe dania. Wypróbujcie koniecznie! Oto przepis na wołowinę w sosie własnym z pieczarkami. Składniki: 0,5kg wołowiny; 0,30 kg boczku parzonego; 2 cebule; por; marchew; 300 g małych pieczarek; pieprz; sól; tymianek; liść laurowy.

Na patelni partiami smażyć z solą i pieprzem wołowinę pokrojoną w grubą kostkę, pod koniec delikatnie posypać mąką. Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchew, tymianek i liść laurowy. Dusić około 40 minut. Boczek pokroić, podsmażyć z cebulą i porem oraz pokrojonymi pieczarkami. Całość dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze około godziny. Podawać z ziemniakami i buraczkami.

Przepis na indyka z marchwią i groszkiem. Składniki: 1 kg marchwi; puszka groszku; 2 pory; 2 szklanki osolonej wody; uda indycze; odrobina oleju; sól; pieprz; curry.

Marchewkę pokroić w plasterki, por w piórka. Mięso oprószyć przyprawami i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Na tym samym oleju zeszklić pokrojone w półplasterki pory, potem smażyć razem z marchwią. Dodać do nich mięso, dolać wodę. Na koniec dodać groszek. W trakcie gotowania doprawić pieprzem i odrobiną curry.

Przepis na kotlety z karkówki. Składniki na 4 kotlety: 4 plastry mięsa karkowego; 2 jaja; bułka tarta; 3 łyżki musztardy; 1 łyżeczka miodu; 2 ząbki czosnku; łyżeczka ostrej papryki chilli; łyżka sosu sojowego; szczypta soli; olej do smażenia.

Schab myjemy. Rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Przygotowujemy marynatę: musztardę, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, ostrą paprykę i szczyptę soli wymieszać. Dokładnie smarujemy mięso i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Smażymy w bułce tartej na oleju po parę minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami, mizerią, fasolką szparagową.

Przypominamy: jeszcze przez kilka dni możecie nadsyłać swoje receptury na mięsne dania. Najciekawsze nagrodzimy! Maile z przepisami ślijcie na adres: [email protected]

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!