Sztuka mięsa - przepisy Internautów

Joanna Boroń
Wołowina w sosie własnym z pieczarkami według przepisu Ireneusza Wiśniewskiego z Kalisza Pomorskiego.
Wołowina w sosie własnym z pieczarkami według przepisu Ireneusza Wiśniewskiego z Kalisza Pomorskiego. Ireneusz Wiśniewski
Od kilku dni namawiamy Was do przesyłania sprawdzonych przepisów na dania mięsne. Sporo interesujących receptur przesłał nam Ireneusz Wiśniewski z Kalisza Pomorskiego.

To proste i sprawdzone pomysły na obiadowe dania. Wypróbujcie koniecznie! Oto przepis na wołowinę w sosie własnym z pieczarkami. Składniki: 0,5kg wołowiny; 0,30 kg boczku parzonego; 2 cebule; por; marchew; 300 g małych pieczarek; pieprz; sól; tymianek; liść laurowy.

Na patelni partiami smażyć z solą i pieprzem wołowinę pokrojoną w grubą kostkę, pod koniec delikatnie posypać mąką. Mięso przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w plasterki marchew, tymianek i liść laurowy. Dusić około 40 minut. Boczek pokroić, podsmażyć z cebulą i porem oraz pokrojonymi pieczarkami. Całość dodajemy do wołowiny i dusimy jeszcze około godziny. Podawać z ziemniakami i buraczkami.

Przepis na indyka z marchwią i groszkiem. Składniki: 1 kg marchwi; puszka groszku; 2 pory; 2 szklanki osolonej wody; uda indycze; odrobina oleju; sól; pieprz; curry.

Marchewkę pokroić w plasterki, por w piórka. Mięso oprószyć przyprawami i podsmażyć na złoto na odrobinie oleju. Na tym samym oleju zeszklić pokrojone w półplasterki pory, potem smażyć razem z marchwią. Dodać do nich mięso, dolać wodę. Na koniec dodać groszek. W trakcie gotowania doprawić pieprzem i odrobiną curry.

Przepis na kotlety z karkówki. Składniki na 4 kotlety: 4 plastry mięsa karkowego; 2 jaja; bułka tarta; 3 łyżki musztardy; 1 łyżeczka miodu; 2 ząbki czosnku; łyżeczka ostrej papryki chilli; łyżka sosu sojowego; szczypta soli; olej do smażenia.

Schab myjemy. Rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. Przygotowujemy marynatę: musztardę, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, ostrą paprykę i szczyptę soli wymieszać. Dokładnie smarujemy mięso i wstawiamy do lodówki na parę godzin. Smażymy w bułce tartej na oleju po parę minut z każdej strony. Podajemy z ziemniakami, mizerią, fasolką szparagową.

Przypominamy: jeszcze przez kilka dni możecie nadsyłać swoje receptury na mięsne dania. Najciekawsze nagrodzimy! Maile z przepisami ślijcie na adres: joanna.boron@mediaregionalne.pl

Czytaj e-wydanie »

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3