Jakby pan zdefiniował kuchnię regionalną?
To kuchnia , w której korzysta się z lokalnych produktów i przygotowuje dania zgodnie z tradycyjnymi recepturami, ale „przełożonymi” na dzisiejsze czasy, na dzisiejsze smaki.
Koszalin ze względów historycznych to tygiel regionalny. Jedyne tradycje wywodzą się z kultury jamneńskiej. Rita Scheller, dawna mieszkanka naszych ziem, w swojej książce podaje przykłady dań pomorskich. Królowała wówczas gęsina, dziś u nas mało doceniana...
A warto ją przywrócić do naszych łask. Gospoda serwuje gęsinę w różnorodnym wydaniu. Gęsina jest u nas popularna szczególnie w grudniowym okresie świątecznym oraz w okolicach 11 listopada, tak zwana gęsina na świętego Marcina. Podajemy ją z borowikami i żurawiną. Choć jest to tradycyjne połączenie smaków, nasza Gospoda poszła tu o krok dalej i podaje gęś z konfiturą z jarzębiny. Chcemy przypomnieć naszym klientom ten piękny, lekko cierpki w smaku i rzadko dziś wykorzystywany w kuchni owoc.
Powiedział pan, że kuchnia regionalna powinna czerpać z darów natury. Ma to odzwierciedlenie w karcie Gospody Jamneńskiej?
Oczywiście, że tak. Nasi goście bardzo lubią nasze sezonowe dnia. Jesienią przygotowujemy specjalną kartę grzybową, której przebojem są pierogi z kurkami. Popularne są również polędwiczki wieprzowe podawane z wykorzystaniem metody sous vide na całych kapeluszach podgrzybków z odrobiną boczku, a ich smak przełamany jest anyżem z anyżówki. Ten aromat w kuchni polskiej sprawdza się genialnie. Do polędwiczek dodawane są kopytka smażone na maśle oraz fasolki szparagowe zawinięte w boczek i zapieczone pod salamandrem.
Dla wielu osób tradycyjna kuchnia staropolska kojarzy się z prostymi chłopskimi daniami...
I słusznie, bo są to dania popularne i smaczne. W naszym stałym menu królują tradycyjne pierogi ruskie jako chłopskie lepiochy, choć obok są ich bardziej współczesne wersje, na przykład pierogi z łososiem. Co ciekawe, goście najbardziej lubią jednak te z serem i ziemniakami, choć przecież każda rodzina ma swój tradycyjny przepis na te pierogi.
Przyślij swój przepis i wygraj telefon!
Lubicie gotować? Macie swoje ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie na przepis kuchni z naszego województwa.
Przepis prześlijcie pod adres [email protected] do 22.10. do godz.23.59, (w tytule mejla wpiszcie “Smaki regionu”). Do wygrania są trzy telefony Nokia Lumia 535. Więcej szczegółów na kulinarnie.naszemiasto.pl.
Przepisy znajdziecie na kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje serwujące m.in. kuchnię regionalną - na PizzaPortal.pl.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?