Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szykujemy się na Tłusty Czwartek - przepisy Internautów

Joanna Boroń
Najciekawsze przepisy nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe.
Najciekawsze przepisy nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe. Archiwum
Poprosiliśmy Was o sprawdzone receptury na pączki i faworki. Nasz apel nie został bez echa - już docierają do nas przepisy, a wciąż czekamy na kolejne.

Przypominamy, że najciekawsze nagrodzimy słodkimi niespodziankami od Park Caffe, Coffee House, oraz kawiarni Il Buon Caffe!
Przepyszne minipączusie z serka - przepis nadesłany przez Kamilę Szczygieł
- 3 jajka,
- serek homogenizowany, najlepiej waniliowy albo brzoskwiniowy,
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier puder do posypania,
- olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy mikserem na gęste jednolite ciasto, rozgrzewamy olej na patelni, łyżeczką lub łyżką (w zależności od tego, jakiej wielkości pączki chcemy przygotować) kładziemy masę na rozgrzany olej. Obsmażamy pączusie z każdej strony na złoty kolor. Pilnować, aby się za mocno nie przypiekły. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem.

Proste faworki - przepis nadesłany przez Beatę Hordziejewicz
- 1 szklanka żółtek
- 1 szklanka piwa
- szczypta soli
- mąki ile się wgniecie
Wyrabiamy ciasto, ugniatamy, "bijemy", żeby nie było pęcherzyków. Wałkujemy bardzo cienko i formujemy faworki. Smażymy na gorącym głębokim oleju.

Pączki ze śliwkowym nadzieniem - przepis nadesłany przez Monikę Literską
- 3 żółtka
- 4 łyżki oleju
- 5 dag masła
- 4 łyżki cukru
- 1/2 kg mąki pszennej
- szczypta soli
- 5 dag drożdży
- 250 ml mleka
- powidła śliwkowe
- cukier puder
Do miski wlać żółtka, olej i roztopione, ostudzone masło. Wszystko razem wymieszać. Dodać cukier, mąkę pszenną, szczyptę soli, rozkruszone drożdże i letnie mleko. Wszystko razem ponownie wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formować kulki i lekko spłaszczyć, na środek położyć 1/2 łyżeczki powideł śliwkowych i zlepić. Odłożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną. Pozostawić na jakiś czas, aby pączki trochę jeszcze podrosły. Następnie pączki kłaść na rozgrzany olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym, a gdy ostygną posypać cukrem pudrem.

Czekamy na kolejne przepisy! Piszcie maile na adres [email protected]

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!