Takie jest znaczenie żelaza dla organizmu. Te produkty mają go najwięcej. Niedobór żelaza, przyczyny i objawy 25.05.2022

Michał Borkowski
Michał Borkowski
Podroby, a zwłaszcza wątroba.Wątróbka gęsia dystansuje wieprzową, a ta wołową i z kurczaka. Wszystkie podroby – a więc także serca czy nerki – są bardzo bogatym źródłem żelaza, jednak oprócz niego zawierają dużo miedzi, selenu, witamin z grupy B i witaminę A.
Podroby, a zwłaszcza wątroba.Wątróbka gęsia dystansuje wieprzową, a ta wołową i z kurczaka. Wszystkie podroby – a więc także serca czy nerki – są bardzo bogatym źródłem żelaza, jednak oprócz niego zawierają dużo miedzi, selenu, witamin z grupy B i witaminę A. archiwum
Udostępnij:
Produkty najbogatsze w żelazo. Sprawdź produkty zwierzęce i roślinne zawierające najwięcej cennego żelaza. Jesz często produkty zawierające żelazo? Zobacz, w jakich mięsnych i roślinnych produktach jest najwięcej żelaza. To arcyważny składnik mineralny. Dieta zawierająca żelazo wspomaga skład hemoglobiny, niezbędnej do transportu tlenu przez krew. Występuje też w mięśniach i szpiku kostnym.

Zapotrzebowanie na żelazo to 1 mg/dobę u mężczyzn, 2 mg u kobiet, a podczas ciąży i karmienia 3 mg (żelazo jest trudno przyswajalne – organizm wchłania tylko 10 proc., a resztę wydala, więc żeby przyswoić wskazane wielkości, trzeba spożyć 10-30 mg). Niedobór żelaza może powodować anemię (niedokrwistość) – zwłaszcza u kobiet miesiączkujących; ponadto szybsze męczenie się, osłabienie, apatię, bladość, zajady, zmiany w paznokciach i włosach, zaburzenie rytmu serca, siniaki i krwawienie z nosa.

Wiele osób to lekceważy. Sprawdź, które produkty dostarczą ci dostateczną ilość żelaza. Ale pamiętaj, że:

  • wchłanianie żelaza jest większe w obecności witaminy C, zaś herbata zmniejsza jego przyswajanie, dlatego nie łącz jej w jednym posiłku z produktami bogatymi w żelazo;
  • nie popijaj też produktów z żelazem napojami z dużą ilością fosforu, np. colą;
  • żelazo z produktów mięsnych i jaj ma postać hemową i jest lepiej przyswajane niż mające formę niehemową żelazo z produktów roślinnych;
  • zbyt długa obróbka termiczna może powodować straty żelaza.

Zobacz, co jeść, by najlepiej uzupełnić żelazo w organizmie.

Oto lista produktów spożywczych zawierających najwięcej żelaza – sprawdź, czy były ci wiadome.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polska coraz bardziej rowerowa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie