Duże zapotrzebowanie na magnez mają przede wszystkim osoby intensywnie pracujące umysłowo, fizycznie, a także osoby chore, m.in. po operacjach. Magnez pozytywnie wpływa na koncentrację, prawidłowe funkcjonowanie mięśni, a także bierze udział w trawieniu tłuszczy, białek i węglowodanów, a także w przyswajaniu niektórych witamin (A, D, E, K). Wpływa również na obniżanie poziomu cholesterolu.
Do produktów bogatych w magnez należą m.in.
- orzechy laskowe
- orzechy ziemne
- migdały
- płatki owsiane
- nasiona słonecznika, chia
- pestki dyni
- kakao
- sezam
- czekolada
- ryż brązowy
- woda mineralna wysoko zmineralizowana
- warzywa liściaste
- nasiona roślin strączkowych
- banany
- kiełki zbóż
Do najczęstszych przyczyn niedoboru magnezu należą m.in
- zła dieta (niedostarczanie odpowiedniej ilości magnezu wraz z pożywieniem)
- stres
- stosowanie niektórych leków (m.in. diuretyki, aminoglikozydy, cisplatyna, amfoterycyna B, cyklosporyna, takrolimus)
- stosowanie używek (m.in. alkohol)
- zaburzenia hormonalne
- zaburzenia wchłaniania
- choroby nerek
- zapalenie trzustki
- wymioty i biegunka
Jakie są objawy niedoboru magnezu? Sprawdźcie >>>
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?