Kwaszonki sklepowe wyglądają jak robione z własnych warzyw ogrodowych albo kupowane na rynku od znanych nam dostawców ze wsi. Ale produkt w markecie może zawierać chemię albo być kapustą kwaszoną przez dodanie octu i cukru, z pominięciem procesu fermentacji – wtedy nie ma dobroczynnych zalet kiszonek. Potrzebują one czasu, którego producenci podróbek im żałują.
Popularność kiszonek rośnie – i dobrze, bo coraz więcej osób ma zaburzenia trawienne. Zaleca się wtedy stosowanie probiotyków, najlepiej naturalnych – zawartych właśnie w kiszonkach. Wspierają florę jelitową, zawierają witaminy. Nie ma przeciwwskazań, żeby zdrowe osoby codziennie spożywały kiszonki.
Zobacz, jak korzystne są skutki jedzenia kiszonek.
Oto lista kiszonkowych efektów pozytywnych – sprawdź, czy były ci wiadome.
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?