Co zawiera ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy jest produktem naturalnej fermentacji surowców roślinnych. Jest m.in. źródłem witamin B i C, wielu makro- i mikroelementów, jak wapń, potas, żelazo, fosfor, sód czy magnez. Zawiera również beta-karoten, biotynę, pektynę, kwas foliowy oraz taninę.
Właściwości octu jabłkowego
W sieci znaleźć można informacje o wielu dobroczynnych dla naszego organizmu właściwościach octu jabłkowego, jednak warto pamiętać, że we wszystkim należy zachować umiar i zdrowy rozsądek. Osoby mające problem chociażby problem z układem pokarmowym powinny stosowanie octu jabłkowego skonsultować wcześniej z lekarzem.
Jak spożywać ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy nie powinien być również spożywany przez nas bezpośrednio - w czystej postaci, ponieważ może podrażniać gardło czy błonę śluzową żołądka. Najlepiej spożywać 2 łyżki octu jabłkowego rozcieńczone z wodą, bądź także z dodatkiem miodu. W kuchni jest popularny również jako dodatek do potraw.
Jakie korzyści dla naszego organizmu wynikają z jego spożywania? Sprawdź skutki picia octu jabłkowego >>>
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?