- Na zakupy przeznaczam więcej czasu. To dlatego, że robię najpierw rundkę wokół targowiska, sprawdzam ceny i później kupuję tam, gdzie jest najtaniej. W jednym miejscu rzodkiewkę, w innym koperek – powiedziała nam pani Maria.
Czy jest drożej niż rok temu?
– To zależy, jakie produkty chcemy kupić. Generalnie na zakupy wydaję od kilku do kilkunastu złotych więcej. Duży wpływ na to mają ceny pieczywa i wędlin, które kupuję również tutaj – usłyszeliśmy.
Zatem konkrety. Za truskawki we wtorek trzeba było zapłacić od 15 do 16 złotych. Dokładnie rok temu kosztowały od 18 do 20 zł. Ale jeszcze w niedzielę na koszalińskiej giełdzie kilogram kosztował nawet 24,90 zł. Borówki znaleźliśmy w cenach od 35 do 39 złotych. I to około 10 zł taniej, niż rok temu, kiedy wyjątkowo kiepska pogoda opóźniała zbiory.
Pomidory są droższe – średnia cena to 10 zł, są też gatunki za 8,90, są też za 15 zł. Rok temu średnia cena wynosiła 7 zł.
Ogórki kosztowały we wtorek od 9 do 12 zł, za zestaw do kiszenia trzeba było zapłacić średnio 5,50 zł. Rzodkiewka – od 1,80 do nawet 4 zł za pęczek. Najczęściej na etykietach pojawiała się cena 2,50 zł.
Ziemniaki – stare można kupić w cenie ok. 8 zł za 5 kg, młode greckie za 6,50 zł, znaleźliśmy też stoisko z ceną 5 zł. Botwina, szczaw i szpinak – w zależności od rozmiaru pęczka od 3,50 do 4,50 zł. Koper i szczypior od 2,50 zł wzwyż. Sałata masłowa – 3 zł, strzępiasta – 4 złote.
Za pęczek młodej marchewki trzeba zapłacić średnio 5 - 6 zł, za młodą kapustę – 6 zł. Duży rozstrzał jest między cenami rabarbaru – od 6 do nawet 12 zł za kilogram. Szparagi oferowane są w cenach od 9,80 do 12 zł. Z zakupem kalafiora warto się jeszcze wstrzymać – we wtorek za mały egzemplarz trzeba było zapłacić od 10 do 12 zł.
Najdłuższe kolejki ustawiały się, co nie dziwi o tej porze roku, przy sadzonkach owoców i warzyw. Ceny? Za sałatę, w zależności od gatunku, od 60 do 80 groszy. Por – 60 groszy. Pietruszka, majeranek, kolendra, cząber – 1,50 zł. Bazylia – tu ceny wahają się od 1 do 1,80 zł, w zależności od tego, czy chcemy do potraw dodawać zwykłą, grecką czy czerwonolistną.
Sadzonki poziomek kosztowały od 2 zł do - za całkiem dorodne rośliny - 5 zł. Pomidory – tu cena zależy od gatunku, a tych jest mnóstwo – od 4 do 8 zł. Kapusta, kalarepa, kalafior, brokuł – 1 zł, a jarmuż 3 zł. Rabarbar - 10 zł. Bardziej rozwinięte zioła są nieco droższe niż rok temu – od 6 zł wzwyż.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?