I oto laseczki wykryto w wyniku sanitarnego postępowania wyjaśniającego po zatruciu toksyną botulinową – była w lubelskiej wegańskiej paście warzywnej z pestkami dyni. Natychmiast wycofano niekupioną jeszcze przez klientów część produktu. To najbardziej spektakularna decyzja sanitarna w grudniu 2021 r. Wszystkie informacje – m.in. gdzie najczęściej pojawia się jad i jakie są objawy po spożyciu – znajdziesz już w pierwszym z poniższych 25 slajdów dotyczących najnowszych decyzji Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
Na wstępie jak zwykle liczby: najczęstsze powody wycofania produktów od 1 stycznia do 13 grudnia 2021 roku:
- tlenek etylenu – 32 przypadków,
- salmonella – 22,
- migracja amin z przedmiotów kuchennych na żywność – 9,
- alergen – 5,
- bakteria listeria monocytogenes – 4,
- złe oznakowanie lub brak oraz 2-chloroetanol – po 3,
- kawałki szkła, deoksyniwalenol i ekstrakt konopi – po 2,
- laseczki jadu kiełbasianego, aflatoksyny (toksyny wytwarzane przez grzyby), migracja ołowiu, pozostałości pestycydów, zły smak, kwas erukowy, glikol propylenowy, syldenafil, możliwość poparzenia – po 1 przypadku.
Dla bezpieczeństwa twojej rodziny i własnego przejrzyj 25 ostatnich przypadków wycofania produktów z rynku, w tym slajd numer 1/25 o strasznym jadzie kiełbasianym.
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?