Te produkty zostały wycofane przez GIS. Najgroźniejsza toksyna neurologiczna świata znaleziona na produkcie wycofanym przez GIS 30.03.2022

FITZ
Powód wycofania produktu: wykrycie laseczek jadu kiełbasianego i toksyny.Jad kiełbasiany (Clostridium botulinum): straszliwa toksyna botulinowa wytwarzana przez bakterie (laseczki). Jest najsilniejszą znaną trucizną działającą na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach powoduje porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć. Pojawia się w produktach spożywczych na skutek niewłaściwego ich przechowywania lub niewłaściwej konserwacji. Laseczki jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych, dlatego najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu produktów konserwowych – mięsa i jego przetworów, warzyw i owoców.Uwaga! Konserwa opanowana przez bakterie jadu kiełbasianego ma wypukłe denko, a przy otworzeniu wydaje charakterystyczny syk.Objawy zatrucia: okres wylęgania wynosi od kilku godzin do 2 tygodni i zależy od dawki, zazwyczaj objawy występują po 18-36 godzinach od zjedzenia zatrutej żywności (im więcej, tym szybciej). Początkowo są to wymioty, nudności, biegunka, bóle brzucha. Następnie dochodzi do rozwoju objawów neurologicznych takich jak podwójne widzenie, opadanie powiek, światłowstręt, zatrzymanie moczu, trudności w mówieniu i z oddychaniem.Historia wycofania produktu: w wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem toksyną botulinową stwierdzono obecność Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w próbce produktu „Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega” 180 g. Producent – spółka Revocann z Woli Batorskiej (woj. lubelskie) zakończył działalność we wrześniu 2021, dlatego postępowanie prowadzone jest postępowanie w firmie Revocann z Lublina, która kupiła spółkę z Woli Batorskiej.Szczegóły produktu: partia/data trwałości: 18.01.2022.
Powód wycofania produktu: wykrycie laseczek jadu kiełbasianego i toksyny.Jad kiełbasiany (Clostridium botulinum): straszliwa toksyna botulinowa wytwarzana przez bakterie (laseczki). Jest najsilniejszą znaną trucizną działającą na układ nerwowy. W skrajnych przypadkach powoduje porażenie mięśni układu oddechowego i śmierć. Pojawia się w produktach spożywczych na skutek niewłaściwego ich przechowywania lub niewłaściwej konserwacji. Laseczki jadu kiełbasianego rozmnażają się w warunkach beztlenowych, dlatego najczęściej do zatrucia dochodzi po spożyciu produktów konserwowych – mięsa i jego przetworów, warzyw i owoców.Uwaga! Konserwa opanowana przez bakterie jadu kiełbasianego ma wypukłe denko, a przy otworzeniu wydaje charakterystyczny syk.Objawy zatrucia: okres wylęgania wynosi od kilku godzin do 2 tygodni i zależy od dawki, zazwyczaj objawy występują po 18-36 godzinach od zjedzenia zatrutej żywności (im więcej, tym szybciej). Początkowo są to wymioty, nudności, biegunka, bóle brzucha. Następnie dochodzi do rozwoju objawów neurologicznych takich jak podwójne widzenie, opadanie powiek, światłowstręt, zatrzymanie moczu, trudności w mówieniu i z oddychaniem.Historia wycofania produktu: w wyniku postępowania wyjaśniającego związanego z zatruciem toksyną botulinową stwierdzono obecność Clostridium botulinum oraz toksyny botulinowej w próbce produktu „Pasta warzywna śródziemnomorska z pestkami dyni Mega Vega” 180 g. Producent – spółka Revocann z Woli Batorskiej (woj. lubelskie) zakończył działalność we wrześniu 2021, dlatego postępowanie prowadzone jest postępowanie w firmie Revocann z Lublina, która kupiła spółkę z Woli Batorskiej.Szczegóły produktu: partia/data trwałości: 18.01.2022. archwium
Udostępnij:
Laseczki jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum) w Księdze Rekordów Guinnessa są zaklasyfikowane jako najbardziej śmiercionośne organizmy, bowiem wytwarzają najsilniejszą egzotoksynę, której 450 g teoretycznie mogłoby zlikwidować całą ludzkość.

I oto laseczki wykryto w wyniku sanitarnego postępowania wyjaśniającego po zatruciu toksyną botulinową – była w lubelskiej wegańskiej paście warzywnej z pestkami dyni. Natychmiast wycofano niekupioną jeszcze przez klientów część produktu. To najbardziej spektakularna decyzja sanitarna w grudniu 2021 r. Wszystkie informacje – m.in. gdzie najczęściej pojawia się jad i jakie są objawy po spożyciu – znajdziesz już w pierwszym z poniższych 25 slajdów dotyczących najnowszych decyzji Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Na wstępie jak zwykle liczby: najczęstsze powody wycofania produktów od 1 stycznia do 13 grudnia 2021 roku:

  • tlenek etylenu – 32 przypadków,
  • salmonella – 22,
  • migracja amin z przedmiotów kuchennych na żywność – 9,
  • alergen – 5,
  • bakteria listeria monocytogenes – 4,
  • złe oznakowanie lub brak oraz 2-chloroetanol – po 3,
  • kawałki szkła, deoksyniwalenol i ekstrakt konopi – po 2,
  • laseczki jadu kiełbasianego, aflatoksyny (toksyny wytwarzane przez grzyby), migracja ołowiu, pozostałości pestycydów, zły smak, kwas erukowy, glikol propylenowy, syldenafil, możliwość poparzenia – po 1 przypadku.

Dla bezpieczeństwa twojej rodziny i własnego przejrzyj 25 ostatnich przypadków wycofania produktów z rynku, w tym slajd numer 1/25 o strasznym jadzie kiełbasianym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jakie znaczenie ma wejście Finlandii i Szwecji do NATO

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie