Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych polskich restauratorek. Jej popularne pączki z różą kosztują w cukierni 8 zł za sztukę. Wykonywane są według tradycyjnej warszawskiej receptury. Poniżej znajdziesz przepis, z którym wykonasz pączki Magdy Gessler w domu. Proporcje oczywiście można dostosować i zmniejszyć.
Składniki na pączki Magdy Gessler:
- ok. 2 kg mąki szymanowskiej
- 300 g cukru
- 30 jajek
- 500 g masła
- 500 ml mleka
- 2 opakowania cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g drożdży
- konfitura z płatków róż lub powidła śliwkowe
- 2,5 kg smalcu
- 500 g domowego lukru
- skórki pomarańczowe kandyzowane
Pączki Magdy Gessler. Przygotowanie:
Do mleka dodać 100 g cukru i pokruszone drożdże, mieszając podgrzewać do czasu, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie do ciepłego mleka z drożdżami (ok. 30-35 stopni) wsypać szklankę mąki i wymieszać. Tak przygotowany zaczyn zostawić na ok. 30 minut aż do wyrośnięcia.
Tłusty czwartek: PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI Przepis na faworki. Faworki - jak zrobić?
Z 20 jaj wydzielić żółtka. 10 całych jaj, 20 żółtek, 200 g cukru, wanilię i sól podgrzej do temperatury około 30-35 stopni, ciągle mieszając.
Kiedy zaczyn zdąży dwukrotnie zwiększyć swoją objętość, wymieszać go w dużej misce z masą z jajek, cukru, wanilii i soli. Wsypać około 1,2 kg mąki i wymieszać rękoma. Wyrabiać ciasto, podsypując mąką, aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie się kleić. Później wlać roztopione masło.
Wyrobione ciasto przykryć suchą ścierką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W w tym czasie dwukrotnie krótko wyrabiać ciasto rękoma.
Tłusty czwartek 2020: Kiedy jest tłusty czwartek? Faworki - jak zrobić? PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze porcje, formować z nich ruloniki i kroić je na małe kawałki. Spłaszczyć każdy kawałek. Na środek nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć brzegi i zalepić. Roztoczyć w dłoniach każdy pączek nadając mu kulisty kształt pączka. Układać na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryć suchą ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
W rondlu rozgrzać smalec do temperatury około 180 stopni i smażyć pączki porcjami, obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym, po przestygnięciu polać lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?