Tłusty czwartek 2021. Kiedy jest tłusty czwartek 2021? Najlepsze przepisy na faworki
Data tłustego czwartku zależy od Wielkanocy, dlatego dzień ten jest świętem ruchomym. W kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed wielkim postem. Tłusty czwartek jest rozpoczęciem ostatniego tygodnia karnawału, który poprzedza wielki post. Chrześcijanie ze względów religijnych zachowują wstrzemięźliwość od niektórych pokarmów, aby przygotować się do Wielkanocy. Tłusty czwartek to dzień, w którym dozwolone jest objadanie się.
Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła.
Tłusty czwartek 2021: Kiedy jest tłusty czwartek?
Tłusty czwartek wypada w ostatni czwartek przed wielkim postem. W każdym roku przypada na inny dzień. Tłusty czwartek 2021 przypada 11 lutego. W tamtym roku tłusty czwartek obchodziliśmy 20 lutego.
Faworki na tłusty czwartek 2021
Faworki, nazywane również chrustami, to tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej pieczone są w okresie karnawału. W Polsce, wraz z pączkami, stały się symbolem tłustego czwartku.
PRZEPIS NA FAWORKI. Sprawdź najlepsze i proste przepisy na faworki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder
Pyszne faworki na tłusty czwartek: Sposób przygotowania:
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj żółtko, spirytus i śmietanę. Zagnieć na jednolitą masę. Ciasto połóż na blat, uderzaj wałkiem rozpłaszczając je, następnie rozwałkuj. Czynność naprzemiennie powtarzaj przez kilkanaście minut. Dzięki temu ciasto na faworki będzie jednolite i elastyczne, a po usmażeniu kruche. Ciasto rozwałkuj i podziel na cieniutkie porcje. Blat podsyp jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto, które czeka na rozwałkowanie przykryj ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Najpierw ciasto pokrój na kilkucentymetrowe paski (3-4 cm), następnie na prostokąty o długości 9-10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przeciągnij go chwytając za jeden z końców.
Faworki usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.
Tłusty czwartek 2020. SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI
Faworki: Składniki:
- 35 dag mąki
- 3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
- 3 żółtka
- 1 całe jajo
- 10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
- 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
- smalec lub olej
- cukier puder
Faworki: Sposób przygotowania:
Zmieszaj składniki. Zrób z nich miękkie, gładkie ciasto. Rozwałkuj je bardzo cienko. Nożem wykrawaj prostokąty, nacinaj je wzdłuż, przekładaj jeden koniec prostokąta przez nacięcie. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno bąbelkować. Aby uzyskać ten efekt, należy pamiętać, aby bardzo cienko rozwałkować ciasto.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?