Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek: Choć jeden pączek na szczęście [wideo]

Joanna Krężelewska
Pączki w komorze rozrostowej nabierają właściwych rozmiarów. Przeciętny waży około 50 gramów. O kaloriach sza!
Pączki w komorze rozrostowej nabierają właściwych rozmiarów. Przeciętny waży około 50 gramów. O kaloriach sza! Radosław Brzostek
Ostatni czwartek przed Wielkim Postem, to dzień, w którym słodkości nie może zabraknąć.

Podobno, kto w Tłusty Czwartek zje choć jednego pączka, zapewni sobie szczęście. I zdaje się, że jesteśmy przesądni, bo średnio w tłusty czwartek zjadamy po 2,5 pączka. Prawda to z tym szczęściem, czy też mit - ryzykować nie warto. Szczególnie, że w tym roku kalendarz jest dla łasuchów wyjątkowo łaskawy - kalorie, które dostarczymy swym organizmom można będzie dość szybko, bo już w walentynki, spalić.

Jak przygotowuje się pączki? Sprawdziliśmy to w koszalińskiej Piekarni i Cukierni Kaliszczak, gdzie od wielu lat tajemna receptura na ciasto nie jest modyfikowana.

Zakupy były potężne. - 10 tysięcy jaj, 300 kilogramów drożdży, ponad dwie tony mąki, 500 kilogramów marmolady, 800 litrów tłuszczu do smażenia - wylicza Jarosław Jazowski, kierownik produkcji w Kaliszczaku. Z tych składników powstanie około 40 tysięcy pączków z czterema nadzieniami - marmoladą, różą, toffi i adwokatem - w tym dostępne tylko w Tłusty czwartek pączki kwadratowe.

Praca rozpoczęła się w nocy. Składniki na ciasto trafiały porcjami do wielkiego mieszalnika z 300-litrową misą. Ciasto wyrabiano przez dziesięć minut. Następnie ręcznie formowane są grube placki, które kolejna maszyna tnie na równe części. I znów każda trafia w zwinne ręce cukiernika, który formuje i nadziewa idealnego pączka. Przygotowane wędrują do komory, w której zamiast człowieka pracować będą drożdże. Wyrośnięte pączki czeka jeszcze smażenie - w nocy pracowało aż pięć komór z rozgrzanym do 200 stopni tłuszczem. By powstała jasna obrączka, pączek musi się smażyć po 2,5 minuty z każdej strony. Na koniec jeszcze lukier i ewentualnie dodatki - skórka pomarańczowa, czekolada.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!