Pączkami raczyć się możemy przez cały rok, faworkami właściwie tylko w karnawale. - Faworki są zdecydowanie mniej popularne od pączków, tych w każdy tłusty czwartek sprzedajemy tysiące - mówi Marek Niedźwiadek z cukierni przy placu Gwiaździstym w Koszalinie. - Dlaczego? Upieczenie faworków wymaga wprawy i czasu.
Ważne są dobre składniki, w tym... porcja spirytusu, który sprawi, że faworek nie będzie nasiąkał tłuszczem. Trzeba też się przyłożyć do wyrabiania ciasta, by po usmażeniu były delikatne i kruche. Kluczowym etapem jest smażenie. Temperatura musi być idealna.
Na liście zalet faworków jest i ta, że - z czystym sumieniem - zjeść ich można więcej niż pączków.
Popularne na gk24:
- Pijany policjant za kółkiem. Odmówił badania alkomatem [zdjęcia, wideo]
- 500 złotych na dziecko. Polaków będzie rodzić się więcej?
- Zmarł Tomasz Waleński - trener, zawodnik, działacz sportowy
- Napadli na księdza w Kołobrzegu [wideo z monitoringu]
- Wzruszająca historia. Zaginiony rok temu pies wrócił do domu [wideo]
- Wybieramy Miss Studniówek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?