Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty Czwartek: Idealny pączek z lukrem czy z pudrem?

Joanna Boroń
Tłusty Czwartek w Koszalinie
Tłusty Czwartek w Koszalinie Radek Koleśnik
Dziś wielkie święto tradycyjnego pączka. Są tacy, którzy w ten czwartek żywić się będą tylko pysznymi smakołykami: z konfiturą, różanym nadzieniem albo czekoladą czy ajerkoniakiem. Ale tłusty czwartek to przecież nie tylko pączki, ale i faworki. Co wolicie?

Pączkami raczyć się możemy przez cały rok, faworkami właściwie tylko w karnawale. - Faworki są zdecydowanie mniej popularne od pączków, tych w każdy tłusty czwartek sprzedajemy tysiące - mówi Marek Niedźwiadek z cukierni przy placu Gwiaździstym w Koszalinie. - Dlaczego? Upieczenie faworków wymaga wprawy i czasu.

Ważne są dobre składniki, w tym... porcja spirytusu, który sprawi, że faworek nie będzie nasiąkał tłuszczem. Trzeba też się przyłożyć do wyrabiania ciasta, by po usmażeniu były delikatne i kruche. Kluczowym etapem jest smażenie. Temperatura musi być idealna.

Na liście zalet faworków jest i ta, że - z czystym sumieniem - zjeść ich można więcej niż pączków.

Popularne na gk24:

Gk24.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!