Tłusty czwartek: PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI Przepis na faworki. Faworki - jak zrobić? [20.02.2020]

Marlena Chmielowiec
Marlena Chmielowiec
Jak upiec faworki? W tym materiale dowiesz się, kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek i znajdziesz najlepsze przepisy na faworki. pixabay.com
Jak upiec faworki? Oto najlepsze domowe przepisy na smaczne faworki. Mamy również przepis na faworki według Magdy Gessler i Ewy Wachowicz. W tym materiale dowiesz się, kiedy w tym roku wypada tłusty czwartek i znajdziesz najlepsze przepisy na faworki.

Faworki na tłusty czwartek 2020

Faworki, nazywane również chrustami, to tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej pieczone są w okresie karnawału. W Polsce, wraz z pączkami, stały się symbolem tłustego czwartku. W tym roku tłusty czwartek przypada 20 lutego.

Przepis na faworki Magdy Gessler na tłusty czwartek

Faworki Magdy Gessler: Składniki:

  • mąka pszenna - 600 g
  • smalec - 2 łyżki
  • żółtka -15
  • cukier - 200 g
  • śmietana - 6 łyżek
  • spirytus - 2 łyżki
  • arak - 1 łyżka
  • smalec do smażenia - 500 g
  • cukier puder - 100 g
  • wanilia

Faworki Magdy Gessler: Sposób przygotowania:

Ucieraj smalec, aż konsystencją będzie przypominał śmietanę. Wbij 15 żółtek, dodaj cukier, alkohol, śmietanę i mąkę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienką masę. Podsyp mąką. Pokrój paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Natnij na środku i przewiń jeden z końców.

Rozgrzej smalec na rondlu. Smaż tak długo, aż uzyskają złoty kolor. Odsącz na ręczniku papierowym. Posyp cukrem pudrem i wanilią.

Przepis na faworki Ewy Wachowicz

Faworki Ewy Wachowicz: Składniki:

  • 400 g - mąki
  • 4 łyżki - cukru
  • 2 łyżki - masła
  • 8 - żółtek
  • 4 - jajka
  • 1 łyżka - mleka
  • 1 kieliszek - spirytusu
  • smalec do smażenia

Faworki Ewy Wachowicz: Sposób przygotowania:

Przesiej mąkę na stolicę. Dosyp cukier, zrób dołek, wybij jajka i dodaj żółtko. Wysiekaj nożem. Gdy jajka z mąką zaczną nabierać konsystencję klusek, ponownie zrób dołek. Wrzuć do niego ciepłe masło, wlej mleko i spirytus. Zagnieć ciasto na gładką masę. Odstaw na 20 minut przykryte miską.

Następnie rozwałkuj ciasto bardzo cienko. Pokrój na 3-centymetrowe paski, następnie podziel na około 15-centymetrowe romby. Każdy kawałek natnij w środku i przeciągnij przez nacięcie jeden z końców. Smaż na dużym rondlu, na smalcu (można go zastąpić olejem arachidowym lub słonecznikowym). Gdy nabierze złocistego koloru, wyjmij i odsącz na ręczniku papierowym. Przełóż na duży, płaski talerz i posyp cukrem pudrem.

PRZEPIS NA FAWORKI. Prosty przepis na faworki

Faworki: Prosty przepis na faworki: Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder

Prosty przepis na faworki na tłusty czwartek: Sposób przygotowania:

Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj żółtko, spirytus i śmietanę. Zagnieć na jednolitą masę. Ciasto połóż na blat, uderzaj wałkiem rozpłaszczając je, następnie rozwałkuj. Czynność naprzemiennie powtarzaj przez kilkanaście minut. Dzięki temu ciasto na faworki będzie jednolite i elastyczne, a po usmażeniu kruche. Ciasto rozwałkuj i podziel na cieniutkie porcje. Blat podsyp jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto, które czeka na rozwałkowanie przykryj ściereczką, aby ciasto nie wyschło. Najpierw ciasto pokrój na kilkucentymetrowe paski (3-4 cm), następnie na prostokąty o długości 9-10 cm. Każdy kawałek natnij na środku i przeciągnij go chwytając za jeden z końców.

Faworki usmaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż uzyskają złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową, odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gdy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Tłusty Czwartek 2020 [CIEKAWOSTKI O PĄCZKACH] ...

Tłusty czwartek 2020. SZYBKI I PROSTY PRZEPIS NA FAWORKI

Faworki: Szybki i prosty przepis na faworki: Składniki:

  • 35 dag mąki
  • 3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajo
  • 10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
  • 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
  • smalec lub olej
  • cukier puder

Faworki. Szybki i prosty przepis: Sposób przygotowania:

Zmieszaj składniki. Zrób z nich miękkie, gładkie ciasto. Rozwałkuj je bardzo cienko. Nożem wykrawaj prostokąty, nacinaj je wzdłuż, przekładaj jeden koniec prostokąta przez nacięcie. Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu posyp cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno bąbelkować. Aby uzyskać ten efekt, należy pamiętać, aby bardzo cienko rozwałkować ciasto.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3