Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłuszcz i chora prostata

Redakcja
Dieta bogata w czerwone mięso sprzyja rakowi prostaty - podejrzewają naukowcy z Johns Hopkins University w Baltimore (USA).

Zwrócili oni uwagę na olbrzymią aktywność jednego z genów w komórkach raka prostaty. Ów gen kontroluje produkcję enzymu, który jest niezbędny w trawieniu nasyconych kwasów tłuszczowych.

Występują one powszechnie w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, m.in. w nabiale i mięsie. Im częściej spożywamy te produkty, tym więcej potrzebujemy enzymu do ich strawienia. - U osób preferujących tłustą dietę gen zwany AMACR pracuje na pełnych obrotach, a jego duża aktywność może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Organizm przeciążony trawieniem zaczyna popełniać błędy. Dieta pełna tłuszczów zwierzęcych może być przyczyną miażdżycy, cukrzycy, otyłości i niektórych nowotworów - mówi Angelo De Marzo.

Znalezienie w komórkach rakowych ogromnych ilości enzymu AMACR sugeruje, że albo sama obecność tej substancji, albo też wysoka aktywność genu, który odpowiada za jej produkcję, sprzyja rozwojowi guza nowotworowego. - Scenariusz może być taki: dieta bogata w tłuszcze zwierzęce zwiększa aktywność genu pomagającego w ich trawieniu. Skutkiem ubocznym jest zainicjowanie procesu rakotwórczego.

Hipoteza ta wymaga sprawdzenia. Jednak wiemy już, że u wielu mężczyzn chorych na raka prostaty poziom enzymu AMACR przekracza wielokrotnie normę. Wiedza ta może pomóc we wczesnym wykryciu choroby - podkreśla naukowiec.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!