W konkursie Pan Demonic Chili Eating Competition mogli wziąć tylko pełnoletni zawodnicy, a przed konkursem każdy był zobowiązany do podpisania oświadczenia potwierdzającego, że rozumieją ryzyko spożycia dużej ilości pikantnych produktów. Przed śmiałkami było 19 rund.
Z każdą rosła ostrość papryczek, mierzona w skali Scoville’a. To skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912.
- Zawodnicy jedzą papryczki bez przerwy, nikt nie może się napić. Nikt nie może też czegoś przekąsić pomiędzy tymi rundami. Najostrzejsza papryczka była w granicach takiego typowego gazu pieprzowego US Army, czyli 2 miliony Scoville'a - mówi Karol Wojciechowski, który prowadził konkurs.
Każdy zawodnik otrzymał rękawiczki ochronne, talerzyk, serwetki oraz wiaderko na… nagłą potrzebę. Nie było to jednak konieczne.
Odbyło się 19 rund. Do ostatniej wytrzymała tylko jednak osoba.
Najwięcej paprykowej ostrości wytrzymała Anna Rej z Wrocławia, która nie dała szans panom. Drugie miejsce zajął Marcin Rej, a trzecie Paweł Stefanowski, znany jako Czerwony Pingwin. Pani Anna ma na swoim koncie m.in. triumf w League Of Fire oraz zwycięstwo na międzynarodowych zawodach we Włoszech w miejscowości Rietti (Fiera Mondiale Campionaria del Peperoncino).
Gratulujemy zwycięzcom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?