- Cieszy nas popularność Międzyzdrojów - mówią miejscowi i dodają, ze obserwują, ze z roku na rok widać wydłużający się coraz bardziej sezon.
W tej chwili już nie ma tylu amatorów lodów czy piwa zimnego, a raczej popularnością cieszą się frytki i kubek gorącej kawy czy herbaty. Nadal jednak- jako jedna z międzyzdrojskiej specjalności - zainteresowaniem cieszą się ciasta i oczywiście gofry.
-Moja rodzina zawsze w niedzielę chce, abyśmy przyjechali na gofry do Międzyzdrojów - przyznaje mieszkaniec Szczecina zajadając się goframi z bitą śmietaną. - uważamy, ze tu, nad morzem lepiej smakują - podkreśla.
Nie brak tez amatorów podwieczorki na świeżym powietrzu. W temperaturze powyżej 15 stopni Celsjusza całkiem spokojnie można jeszcze zjeść ciepły posiłek.
Pani Stefania z Goleniowa, która przywiozła tu swoje dzieci i wnuki, cieszy się, ze nie będzie musiała gotować obiadu w domu.
- To dla mnie też jest taki oddech od garów - mówi. - A taki obiad smakuje na świeżym powietrzu lepiej.
Miejscowi liczą, ze już w kolejny weekend zjedzie się do Międzyzdrojów więcej osób, bo kolejny tydzień jest z wolną od pracy środą, a taki wolny dzień zwykle sprowadza do miejscowości sporo turystów.
- Już teraz mam sporo rezerwacji na pierwszy tydzień listopada - przyznaje właściciel jednego z pensjonatów nad morzem. - spodziewam się, ze przynajmniej 60 procent pokoi będzie zajętych. Tym bardziej, ze zapowiada się temperatura nawet powyżej 12 stopni i słońca ma być sporo.
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?