Spis treści
Piernik był wyrobem luksusowym
Piernik i pierniczki należą do symboli współczesnego Bożego Narodzenia w jego kulinarnej odsłonie. Robimy je lub kupujemy w większości polskich domów, jednak nie zawsze tak było.
Muzeum Narodowe we Wrocławiu wspomina, że piernik długo pozostawał dobrem luksusowym, a jego wysoką cenę dyktowały używane do wypieku składniki – głównie miód i korzenie.
W tym kontekście warto przywołać fakt, że to właśnie na terenie Dolnego Śląska w 1801 roku w Konarach koło Wołowa, w zakładzie Franza Karla Acharda, rozpoczęto po raz pierwszy na świecie fabryczną produkcję cukru z buraków cukrowych, co niewątpliwie zrewolucjonizowało także wytwórczość piernikarską.
Składniki do piernika staropolskiego
Przepis z zeszytu babci zmodyfikowałam o gotową przyprawę korzenną, której dziś nie trzeba przygotowywać samodzielnie, choć oczywiście można. Jak to zrobić? Proporcje znajdziesz na Stronie Kuchni. Tymczasem lista składników na piernik staropolski:
- 450 g miodu
- 3 duże jajka
- kostka masła 200g
- 2 szklanki cukru (poj. 250 ml)
- 0,7 kg mąki pszennej, 0,3 kg mąki żytniej
- 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 opakowania przyprawy korzennej do pierników (lub 1, jeśli porcja na 1 kg mąki)
Piernik staropolski — przepis na dojrzewający wypiek
Zaczynamy od podgrzania na małym ogniu: miodu, masła i cukru do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Gdy zawartość garnka wrze, wyłączamy palnik i odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie w małej ilości przegotowanego mleka rozpuszczamy sodę oraz przyprawę korzenną.
Gdy słodko-maślana masa jest już tylko letnia, możemy stopniowo dodawać mąkę, jajka i mieszankę przyprawy z sodą. Wyrabiamy ciasto na gładkie.
Następnie ciasto zawijamy w lnianą ściereczkę i zostawiamy w chłodnym miejscu. Tu często pojawia się pytanie - jak długo powinien dojrzewać piernik? Jedni zostawiają ciasto do wyrośnięcia na 3 tygodnie, inni na 4-6 tygodni, by ciasto na piernik staropolski odpowiednio dojrzało.
Po tym czasie dzielimy nasz wyrób na dwie lub trzy części. Rozwałkowujemy na kształt blaszki i po kolei pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu przekładamy części piernika powidłami i dociążamy np. deską do krojenia z ustawionym na wierzchu słoikiem. Tak powinien czekać kilka dni przed podaniem. Wierzch można przyozdobić według dowolnego pomysłu lub jedynie posypać cukrem pudrem.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?