Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne pieczywo i nowe technologie

Joanna Boroń
Chleb powstaje tu według tradycyjnych receptur
Chleb powstaje tu według tradycyjnych receptur
Bajgiel to jedna z największych piekarni w naszym regionie. Jej produkty znaleźć można w małych sklepikach i dużych sieciach.

Piekarnia Bajgiel, która mieści się w podkoszalińskim Będzinie, w tegorocznej edycji plebiscytu walczyć będzie o tytuł najpopularniejszej piekarni.

Bajgiel w swojej ofercie ma chleby - biały (stanowi połowę dziennej produkcji) oraz tzw. chleby kolorowe. Na szczególne względy klientów zasłużyły sobie: „Kołodziej”, „Siedem ziaren”, czy chleb dla diabetyków. Taki chleb nie tylko dobrze smakuje, dłużej zachowuje świeżość, ale i służy naszemu zdrowiu.

Każdy chleb - jak zapewnia Wiesław Reichert, jeden z właścicieli - pieczony jest zgodnie z tradycyjnymi recepturami, ale przy wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii.

Piekarnia zainwestowała m.in. w niezwykle nowoczesny „system budowania smaku”. To specjalna chłodnia, która utrzymuje temperaturę, w której zahamowany jest proces wyrastania, ale za to mogą działać enzymy zawarte w składnikach. To one właśnie, bez żadnych polepszaczy, „budują” smak.

Chleb powstaje z podstawowych składników, takich jak zakwas i mąka (dziennie w Bajglu przerabia się około 14 ton mąki, która pochodzi głownie z młynów w Stoisławiu). Ale Bajgiel ma swoim klientom do zaoferowania nie tylko pieczywo (chleby i bułki), ale i słodkie wypieki. Szczególnymi względami klientów cieszą się serniki i sezonowe ciasta z owocami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty