Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny przepis na śledzie ze śmietaną i ziemniakami. Wyborne śledzie „pocztowe” możesz podać na obiad. Smakują wyśmienicie

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Przepis na śledzie pocztowe ma bardzo długą tradycję
Przepis na śledzie pocztowe ma bardzo długą tradycję Getty images/hlphoto/zdjęcie ilustracyjne
Śledzie w śmietanie z ziemniakami to popularne danie, serwowane na Kaszubach w wielki post. Warto wypróbować ten przepis i przekonać się, jak świetnie smakuje to zestawienie. Chrupiąca cebulka oraz korniszony przełamują smak śledzi, a całość dopełnia aromatyczny koperek.

W skrócie

Gorące ziemniaki i zimne śledzie? W dodatku na obiad? To zestawienie może być dla niektórych dziwne. Jednak mieszkańcy niektórych regionów Polski, np. Pomorza, doskonale znają to danie, które ma bardzo długą tradycję. Na Kaszubach oraz Kociewiu stanowiło ono popularne danie postne. Często jadało się je w piątki oraz w środę popielcową. W niektórych kaszubskich domach, śledzie ze śmietaną i ziemniakami podawano także jako główne danie w wigilię Bożego Narodzenia. Wiele osób zna ten przepis pod nazwą "śledzie pocztowe". Pochodzi ona prawdopodobnie z czasów, gdy śledzie po prostu odpowiednio pakowano i wysyłano w inne regiony pocztą.

Potrawa ta jest także popularna w Skandynawii. Trudno się dziwić, bo śledzie i ziemniaki pasują do siebie wręcz idealnie i można je serwować na różne sposoby. W tym przepisie proponuję ziemniaki ugotowane w mundurkach, ale znam także wersję, w której przygotowuje się puree ziemniaczane i jest ona równie smaczna.

Śledzie ze śmietaną i ziemniakami – przepis na postny obiad

Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 8 matiasów,
  • 6 ziemniaków,
  • 2 korniszony,
  • cebula,
  • 200 g śmietany 12%,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować śledzie ze śmietaną i ziemniakami?

  1. Ziemniaki ugotowałam w mundurkach.
  2. Śledzie wyjęłam z zalewy i pokroiłam.
  3. Korniszony i cebulę pokroiłam w kostkę. Wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem.
  4. Śledzie wymieszałam z sosem śmietanowym.
  5. Ziemniaki pokroiłam na mniejsze części. Podałam na talerzu ze śledziami w śmietanie. Całość posypałam koperkiem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tradycyjny przepis na śledzie ze śmietaną i ziemniakami. Wyborne śledzie „pocztowe” możesz podać na obiad. Smakują wyśmienicie - Strona Kuchni