Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie...
fot. semiglass/123RF

Tych produktów nigdy nie jedz surowych! Grozi to zatruciem i może mieć poważne skutki. Uważaj w szczególności na ziemniaki i mięso

Surowe ryby

NIE/TAK Jedzenie surowych ryb może narazić nas na zakażenie pasożytami takimi jak przywry wątrobowe czy tasiemiec. Bakterie, które mogą trafić do naszego układu pokarmowego wraz z surowym mięsem ryb to przede wszystkim Listeria, Vibrio, Clostridium i Salmonella. Ponadto spożywając surowe ryby narażamy się na przyjmowanie większych dawek trwałych zanieczyszczeń organicznych, którymi często skażone są ryby hodowlane.

Jedzenie surowych ryb ma jednak także swoje plusy – ich mięso niepoddane obróbce termicznej nie traci bowiem cennych wartości odżywczych i nie jest dodatkowo zanieczyszczone w procesie smażenia czy grillowania. Bezpiecznym sposobem przygotowania surowego mięsa jest wybieranie świeżych okazów, przechowywanych w lodzie, sprzedawanych z pewnych źródeł oraz zamrażanie ryb przez tydzień w temperaturze -20 stopni Celsjusza lub przez 15 godzin w temperaturze -35 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Dobry występ młodych pięściarzy ŁKS Łódź Boks z wirusem w tle. Zdjęcia

Dobry występ młodych pięściarzy ŁKS Łódź Boks z wirusem w tle. Zdjęcia

Pierwsza sesja Rady Powiatu w Sandomierzu. Marcin Piwnik ponownie starostą [ZDJĘCIA]

Pierwsza sesja Rady Powiatu w Sandomierzu. Marcin Piwnik ponownie starostą [ZDJĘCIA]

Polecamy

Relacje „Przyjaciół” w realu. 20 lat temu wyemitowano ostatni odcinek tego serialu

Relacje „Przyjaciół” w realu. 20 lat temu wyemitowano ostatni odcinek tego serialu

Znamy pierwszą rywalkę Świątek w turnieju w Rzymie

Znamy pierwszą rywalkę Świątek w turnieju w Rzymie

Jak wyspać się w upał? Wybieramy idealną kołdrę na lato

Jak wyspać się w upał? Wybieramy idealną kołdrę na lato