Ubojnia krów w Kalinowie: Jak wygląda praca w rzeźni? "Takie mięso to idzie na kebab" [SUPERWIZJER TVN REPORTAŻ CHORE BYDŁO KUPIĘ]

SUPERWIZJER TVN/x-newsZaktualizowano 
Jak wygląda praca w ubojni krów w Kalinowie? Dziennikarz Superwizjera TVN zatrudnił się w rzeźni, do której trafiało chore bydło. "Dla siebie tego nie biję, bo nie nadaje się. Ale dla zakładu normalnie. Tak, dla zakładu to same pieniądze są" - usłyszał. Zobaczcie drugą część wstrząsającego reportażu Superwizjera TVN.

OSTRZEGAMY! NIEKTÓRE ZDJĘCIA REPORTAŻU MOGĄ BYĆ DRASTYCZNE
- Bardzo dużo jest zakładów, które się specjalizują tylko w "leżącym" bydle, bo to jest największy biznes – wyjaśnia.

Jeden z zakładów, o których mówi informator, to ubojnia, jakich wiele w całej Polsce. Połączona jest z zakładem przetwórstwa mięsa i wędlin. Rodzinna firma zatrudnia kilkudziesięciu pracowników. Według informacji "Superwizjera" ten typowy zakład w nocy zamienia się w rzeźnię chorych krów. (…) By przeniknąć do wnętrza firmy, dziennikarze użyli fortelu. Jeden z nich poszedł na rozmowę o pracę do ubojni, wcielając się w rolę poszukującego pracy rzeźnika. Pracę rozpoczął już następnego dnia rano.

Nowego pracownika początkowo skierowano na linię rozbioru mięsa, gdzie nie miał do czynienia z zabijaniem krów. O tym, co dzieje się w firmie w nocy, świadczyły jednak cuchnące i sine połacie wołowiny pozostawione przez brygadę zajmującą się ubojem.

Mężczyzna, który instruował dziennikarza "Superwizjera", kazał mu "czyścić wszystkie farfocle". - Ma to wyglądać - mówił. Z niektórych tusz usunięto znaczną część mięsa. Dlaczego? Mogło to wskazywać na usuwanie ropieni i innych chorych tkanek. Jedna z pracownic na uwagę, że "tusze są jakieś dziwne" odpowiada: - Coś takiego to więcej idzie na kebaba. Dlatego ja nieraz powiedziałam: "K***a, kebaba już nie".

Horror na fermie w pow. szczecineckim. Młotkiem katowali świ...

Inny z pracowników pokazywał mięso z "leżącego" bydła. - Po porodzie na przykład, wiesz, albo nogę złamała. Złamie nogę, to ci już się nie nadaje do chowu, nie? A musisz ją opie****ić, bo co z nią zrobisz? Ale już handlarze dają taniej, bo jest uszkodzona. Dla siebie tego nie biję, bo nie nadaje się. Ale dla zakładu normalnie. Tak, dla zakładu to same pieniądze są - mówi pracownik.

Co Cię może zabić? Śmiertelne dawki produktów codziennego spożycia

Wskazując na jedną z krów, dodaje: - Coś w szynce miała, jakiś ropień, nie ropień, bo wycięte jest. Dzisiaj to takich nie ma, mało jest. A nieraz jest dużo.

Na pytanie dziennikarza, czy nie ma z tym problemu odpowiada: - Nie pytaj się lepiej.

Pokazują przerażające nagrania z uboju lisów i jenotów [UWAG...

Wideo

Materiał oryginalny: Ubojnia krów w Kalinowie: Jak wygląda praca w rzeźni? "Takie mięso to idzie na kebab" [SUPERWIZJER TVN REPORTAŻ CHORE BYDŁO KUPIĘ] - Polska Times

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 13

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
d
dociera do ciebie pisowcu

a kto jak nie pisowce do takiej nienawiści doprowadzili, co mam się cieszyć, że mój wnuk nie dostaje 500+ bo dla małpów pisowskich może przymierać głodem, mam się cieszyć, że zapieprzałem na swoje dzieci 45 lat a ci co leżeli pieprzyli się i rozmnażali teraz za darmo dostaną emeryturę+. To własnie cholery pisowskie skłóciły naród.

zgłoś
d
dosyć biedy

brawo weterynaria, jak nie sól to mięso, ale kontrolują, a zresztą maja rację, bo jak ich wynagrodzenia tak jak i pracowników sanepiodu od lat jest w postaci jałmużny wystarczającej na miskę ryżu to nie mają motywacji do pracy. Oto do czego rząd doprowadził, na 500+ i emeryturę+ za leżenie, seks i rozmnażanie się to pieniądze mają

zgłoś
l
lube3

Człowieku lecz się z nienawiści albo już zmień obywatelstwo na Gebelsowskie Niemcy.

zgłoś
z
znaffca trolli

PiSowski łomie.

zgłoś
p
posener

dziennikarze, że to ujawnili?"

Jak to "jaki" ?! ZDROWIE KONSUMENTÓW !!!

zgłoś
s
stachu

uwierzcie mi że w przetwórstwie jest stosowane tyle chemii że fakt iż krowa była zdechła czy nie to akurat nasz najmniejszy problem!!!

zgłoś
h
hehe

Głośne przekręty od kilkunastu lat ale .... co to kogo obchodzi. Policja nie ma czasu na pierdoły, prokuratura umarza.
"Łone" o niczym nie wiedziały i nie wiedzą.
Dopiero jak "polski smród" roznosi sie po Europie to się pytają - ..a o co chodzi". Minister powiedział że to media psują opinię Polski, a tak było dobrze ... i ... a teraz smród panie menistrze.

zgłoś
P
POdpytam

kebab sprowadzają skąd ? odpowiedz

zgłoś
o
on

""smaczny tej kebab""od prawdziwego Polaka i prawdziwej ""zdechłej polskiej krowy ..!!!!!!!

zgłoś
R
Rolnik

Takich rzeczy nie powinno być nie jestem za czymś takim,żeby ludzi tym karmić,ale dla psów albo utylizacja jak najbardziej !!Ale mi tu cuchnie czymś.
innym!!! robieniem wszystkiego żeby zniszczyć Polskie rolnictwo i Przemysł !!!TVN TVN resztę można się domyślić

zgłoś
J
John

Ten co piszecie to wszysto zeby zniszczyc polskiego hodowce n

zgłoś
g
gota

jeszcze polska nie zginela poki krowa zdechla, bo polaczek krowe zerzre nie odda dla pieska

zgłoś
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3