Składniki:
4 udka kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/4 litra białego wina wytrawnego
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1/8 litra sosu sojowego
szczypta imbiru
szczypta białego pieprzu
4 plastry ananasa
2 banany
masło.
Sposób przygotowania:
Udka trzeba umyć, osuszyć z obu stron, posypać według uznania solą, czarnym pieprzem i papryką. Wino, sos sojowy, imbir, biały pieprz wymieszać w naczyniu, włożyć udka i marynować 3-4 godziny.
Co pewien czas obracać. Po czym udka wyjąć, osuszyć i piec tak długo aż skórka stanie się chrupka. Plastry ananasa lekko posmarować masłem i opiekać po 2-3 minuty z każdej strony. Na samym końcu opiec banany - około 2 minut. Uwaga! Podczas grillowania nie powinno się nakłuwać mięsa, aby nie wyciekł a z niego smakowity sos.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?