MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ugotuj ryż i połącz z jajkiem. Szybki przepis na obiad masz w zasięgu ręki. Nie uwierzysz, jakie to proste

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
od 7 lat
Poznaj ten przepis i już nigdy nie spojrzysz tak samo na resztki ryżu. Szybki smażony ryż z jajkiem możesz zrobić na bazie wcześniej ugotowanych składników. Zdrowszą wersję robię z brązowym ryżem, ale z powodzeniem możesz go z robić z każdym łatwo dostępnym gatunkiem. Potrzebujesz trzech podstawowych składników, plus zieleninę do dekoracji. Poznaj danie nawiązujące do kuchni azjatyckiej.

Spis treści:

Domowy ryż smażony z jajkiem wyśmienicie smakuje z sosem sojowym. Możesz go używać zamiast soli. Do bazowego przepisu warto też podać sałatkę z warzyw lub usmażyć paprykę, szpinak i poszatkowaną kapustę. Aby uzyskać sycący obiad do smażonego ryżu z jajkiem, dodaj ugotowane plastry kurczaka. Dzięki temu powstanie pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny. To typowy przepis na zrobienie jedzenia ze składników, które zazwyczaj masz w lodówce lub kuchennej szafce.

Widok od przodu na miskę z ryżem smażonym z jajkiem
Szybki ryż smażony z rozmieszanym jajkiem i przyprawami to pyszne i sycące danie. Zachęcam, aby ten przepis urozmaicić podsmażonymi warzywami i kawałkami pieczonego mięsa. Anna Daniluk

Szybki smażony ryż z jajkiem – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 1-2 osób.
Czas przygotowania: 25 minut gotowania brązowego ryżu + 5 minut smażenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu,
  • 10 ml oleju roślinnego np.: rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli lub 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • 1/2 łyżeczki czarnego sezamu do dekoracji.

Czytaj także:

Jak zrobić smażony ryż z jajkiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku ryż dokładnie odmierz i przepłucz przez sitko.
  2. Ryż brązowy wsyp do garnka z wrzącą wodą.
  3. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu ryż gotuj przez 25 minut. Możesz też wykorzystać resztki ryżu z lodówki, dzięki temu zrobisz to danie w 5 minut.
  4. Ugotowany ryż odcedź na sitku i w misce wymieszaj z jajkiem.
  5. Ryż z jajkiem dopraw solą lub sosem sojowym.
  6. Dodaj szczyptę czarnego pieprzu.
  7. Wlej olej i dokładnie połącz.
  8. Rozgrzej patelnię na palniku o średniej mocy i wlej ryż z jajkiem.
  9. Danie smaż, aż jajko się zetnie.
  10. Ryż smażony z jajkiem przełóż do miski lub miseczek.
  11. Polej danie wybranym octem.
  12. Wierzch smażonego ryżu z jajkiem udekoruj posiekanym szczypiorkiem i czarnym sezamem.
  13. Domowy ryż z jajkiem jest gotowy do podania.

Ten prosty przepis z pewnością pozwoli odświeżyć ryż i sprawi, że w kuchni nic się nie zmarnuje.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ugotuj ryż i połącz z jajkiem. Szybki przepis na obiad masz w zasięgu ręki. Nie uwierzysz, jakie to proste - Strona Kuchni