Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ugotujemy coś dobrego

(Siemens)
Fot. Siemens
Sensory smażenia i gotowania, które od dawna stanowiły wyposażenie standardowych grzewczych płyt ceramicznych są już dostępne również dla płyt indukcyjnych.

Nowy sensor gotowania automatycznie korzysta z jednego z pięciu ustawień temperatury: 70, 90, 100, 120 lub 170°C. Zakres odpowiada najczęściej używanym temperaturom: od rozmrażania po smażenie w głębokim tłuszczu. Nowy sensor smażenia działa w podobny sposób, oferując cztery zakresy temperatury dla wszystkich typów smażenia potraw. Obok czujników gotowania i smażenia, Siemens proponuje dodatkowo dziewięć automatycznych, ułatwiających pracę programów. Popularne dania - spaghetti, budyń czy frytki - przygotowują się niemal same.

Pieczeń wymaga 90°C, ciasto 160°C a pizza 300°C … trudno zapamiętać ustawienia piekarnika oznaczone symbolami I, II lub III, łatwiej po prostu wybrać odpowiednią temperaturę. To od dawna stosowane rozwiązanie w piekarnikach, dotychczas nie było stosowane w płytach grzewczych. Powodowało to konieczność stałej kontroli gotowanych potraw. Wystarczyła chwila nieuwagi, a ryba przypaliła się, mleko wykipiało, a klopsiki przywarły do dna garnka...

Siemens proponuje lepsze rozwiązanie: w przypadku zastosowania sensorów temperatura gotowania pozostaje pod stałą, automatyczną kontrolą. Lekkim dotknięciem wystarczy wybrać odpowiedni poziom na skali - np. 90°C dla ryżu czy 120°C dla szybkowaru - a sensor gotowania sam zmierzy temperaturę i utrzyma ją na żądanym poziomie z precyzją do +/-1,5°C. Ponadto Siemens daje Ci dodatkowo dziewięć automatycznych programów gotowania. Wystarczy wybrać z menu płyty: P1 - makaron, P2 - ziemniaki, P5 - warzywa, lub na przykład P7 - ciepłe mleko. Płyta zużyje tylko tyle energii, ile potrzebuje do utrzymania właściwej temperatury. Produkty gotują się delikatnie, bez utraty walorów odżywczych i smakowych. Dzięki sensorowi gotowania nie musisz co chwilę zdejmować pokrywki, żeby sprawdzić stan gotowanej potrawy, co pozwala zaoszczędzić do 20% energii!

Sensor smażenia działa podobnie, ale posiada cztery zakresy temperatur dla wszystkich sposobów smażenia. "Min" to program idealny na przykład do cebuli na szklisto i omletów, "Low" - dla ryb, kotletów i hamburgerów, "Med" - dla mięsa mielonego i naleśników. Poziom "Max" warto stosować do smażenia w głębokim tłuszczu, przygotowania frytek czy krwistych befsztyków. Wystarczy wybrać odpowiedni poziom temperatury i poczekać na sygnał dźwiękowy. Oznacza on, że patelnia jest gotowa do smażenia. Czujnik pozwala na utrzymanie stałej temperatury smażenia, dzięki czemu potrawy zawsze będą doskonale przygotowane. Poza tym odpowiednia temperatura smażenia nie tylko pozwala na utrzymanie walorów odżywczych i smakowych potrawy, ale także na ochronę teflonowej powierzchni patelni. Aby ułatwić smażenie płyta został zaopatrzona w dziewięć automatycznych programów smażenia. Od teraz przygotowanie pysznego cordon bleu, ryb czy warzyw jest dziecinnie proste.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!