Ulica Smaków: Impreza palce lizać [zdjęcia, film]

(asia)
Radek Koleśnik
Udostępnij:
Miód jest dobry dla zdrowia, urody, a to tego słodyczą pieści podniebienie. Można się było o tym przekonać podczas sobotniego Festiwalu Kulinarnego Ulica Smaków.
Ulica Smaków

Ulica Smaków

Choć w sobotnie popołudnie nad Koszalinem pojawiły się ciemne chmury, deszcz był przelotny i nie odstraszył gości Ulicy Smaków. W słoneczne popołudnie wielu koszalinian i turystów wybrało się na plac przed amfiteatrem, by spróbować kulinarnych specjałów i zaopatrzyć się w miód, który był tematem przewodnim tegorocznej, szóstej już edycji Ulicy Smaków.

Ale jaki miód wybrać? Wielokwiatowy, rzepakowy, akacjowy, lipowy, ze spadzi liściastej, czy może gryczany? - To zależy dla kogo. I oczywiście na co ma być dobry - odpowiada specjalistka mistrz pszczelarz Anna Góral, która z mężem Stanisławem prowadzi darłowską pasiekę Przy Lesie.

- Osobom uczącym się polecę miód z dużą ilością glukozy, bo da im moc energii i odżywi umysł. Panom w średnim wieku zaproponuję miód ze spadzią liściastą, dla profilaktyki prostaty. A jeśli klient ma problemy z krążeniem, zachęcę go do miodu gryczanego.

Stanisław Góral pszczelarstwem zajmuje się od niemal 50 lat. - Pracę z pszczołami zacząłem w wieku siedmiu lat - opowiada. Dla małżeństwa miód to wielka pasja. - Dlatego ubolewam nad tym, że dziś dzieci nie znają smaku miodu. Rodzice zapominają, że miody to zdrowe słodycze, że herbatę najlepiej słodzić właśnie miodem, bo jest mniej kaloryczny od cukru, ale też ma działanie bakteriobójcze.

Pszczelarze prowadzą słodkie szkolenia i warsztaty dla dzieci i młodzieży. - Zdarza się, że ich uczestnicy nie potrafią wskazać, pszczoły, kiedy leży ona obok muchy i osy. Miód traci na popularności i ogromnie nad tym boleję - mówi Anna Góral. A jaki jest ulubiony miód pszczelarzy? - Gryczany. Na pajdzie chleba z wiejskim masłem i odrobiną jogurtu bałkańskiego jest najlepszym przysmakiem. A rzepakowym słodzę kawę! - zdradził pan Stanisław.

Słodki miód zdominował Ulicę Smaków - do Koszalina przyjechali nawet członkowie Stowarzyszenia Pszczelarzy Wyspy Uznam, ale kupić też można było nalewki, sery kozie z gospodarstwa ekologicznego w Cewlinie, czy kołobrzeskie ogórki z naturalnej solanki.

Publiczność wzięła udział w warsztatach kulinarnych, które poprowadziła Izabela Kapiasova znana głównie z serialu "Przepis na życie", w którym wcieliła się w postać uzdolnionej kulinarnie Aldony. Czeska aktorka o polskich korzeniach zdradziła, że w polskiej kuchni najbardziej lubi... surówki. Izabela Kapiasova podczas sobotniej imprezy była też jurorką - koszalińskie restauracje stanęły w szranki, przygotowując dania inspirowane miodem.

W konkursie na najlepsze danie zwyciężyli kucharze z restauracji Park Caffe i goście z restauracji w niemieckim Hotelu Bornmühle na wyspie Uznam. Drugie miejsce - restauracja Viva Italia oraz Stowarzyszenie Kucharzy z Neubrandenburga.

- Podoba mi się pomysł na tę imprezę. Mam nadzieję, że w kolejnych latach jej rozmach będzie większy i będzie sławić Koszalin w regionie. Warto, by było jeszcze więcej stanowisk z przysmakami i stoisk producentów jedzenia - oceniła Ulicę Smaków koszalinianka Irena Celińska.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze 10

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Monia
Ktoś się postarał a tu tylko narzekanie-to jest smutne!
o
optymista
Mam pytanie, czy macie w tym roku w Koszalinie ten słynny dreptak z którego wszyscy się śmiali?
Nie uogólniaj, nie wszyscy. Zawsze się znajdą tacy którym nigdy nic się nie podoba, pewnie dlatego że to życiowi nieudacznicy którym nic w życiu się nie udało. Do nich można też zaliczyć powyższego Jasa.
z
zenon
Ja tu widzę nie tylko smaczny miód, ale też apetyczne bułeczki (te pod białą bluzeczką oczywiście)
k
kociewiak
Mam pytanie, czy macie w tym roku w Koszalinie ten słynny dreptak z którego wszyscy się śmiali?
B
Basia
Strzałem w dziesiątkę okazała się Gwiazda festiwalu. Uśmiechnięta, śpiewała, tańczyła, rozdawała autografy i przez cały dzień była dostępna dla wszystkich. Tak być powinno. Było rodzinnie i słodko. Uważam, że powinniśmy właśnie do Koszalina zapraszać młodych aktorów na tego typu imprezy, gdyż mają w sobie wiele charyzmy i energii. Skończmy już z Paniami Dykiel i innymi serialowymi babciami

A za rok proponuje Asię Jabłczyńską.
j
jas
he,he bylem - ulica niesmaki i zenada
p
poliglota
Jesli Uznam to prosze Nowy Brandenburg ,
jesli Usedom - wtedy Neubrandenburg,
a
as22
wszystko piknie . Tylko jakoś nie zauważyłam wcześniej wzmianek w GK że taka impreza się odbędzie.
O
Olga
impreza na amfiteatrze nie ma sensu.. najlepsze były jak dotąd na ulicy Kaszubskiej z resztą właśnie to była ulica smaków a nie plac smaków jak przed amfiteatrem.. na Kaszubskiej było więcej ludzi i lepsza atmosfera, nie wiem dlaczego zmienili tradycję jak zapoczątkowała właśnie tam i tam były największe gwiazdy.. za rok powinna się oddbyc tak jak dawniej na ulicy Kaszubskiej
l
loki
Najsłodsza jest ta czeszka:)
Więcej informacji na stronie głównej Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie