4/18 Zamknij

Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Nosorożec czarny

Liczebność populacji: 5,000 – 5,400 osobników
Środowisko naturalne: półpustynna sawanna, lasy i mokradła Afryki południowo-wschodniej

Populacja czarnego nosorożca drastycznie spadła w XX wieku, głównie za sprawą europejskich myśliwych i osadników. W latach 1960–1995 liczba czarnych nosorożców zmniejszyła się o zatrważające 98% - było ich poniżej 2500 osobników. Od tego czasu gatunek powoli się powiększa, jednak wciąż jest uważany za krytycznie zagrożony. Do największych obecnych zagrożeń należą kłusownictwo i handel rogami. Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy