Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Usmaż sobie smacznego pączka

JOANNA BOROŃ-BEDNARZ [email protected]
Zofia Budniak i tradycyjne pączki smażone na smalcu.
Zofia Budniak i tradycyjne pączki smażone na smalcu. Joanna Boroń
Tradycja każe w Tłusty Czwartek zapomnieć o diecie i zdrowym rozsądku. W ten dzień trzeba zjeść choć jednego pączka. Można go kupić. Można też zrobić własnoręcznie. Jak?

Podpowiadają nasi Czytelnicy.

Przepis na błyskawiczne pączki ziemniaczane Julianny Turskiej ze Świeszyna:
Składniki: 1 kg mąki pszennej, 70 dkg zmielonych gotowanych ziemniaków, 1 szklanka oleju (wlać do ciasta), 10 dkg świeżych drożdży (wkruszyć do ciasta), 5 całych jaj (ubić na pianę), 1 cukier waniliowy, 2 łyżki spirytusu (lub 10% octu spirytusowego), marmolada twarda do nadziewania pączków, olej do smażenia.

Sposób przygotowania: Do miski wsypać kolejno wszystkie składniki i wyrobić tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Mój sposób na wykonanie pączków jest taki: dzielę ciasto na części, wałkuję dwa placki o jednakowych średnicach jeden grubszy na spód drugi cieńszy na górę. W grubszym robię palcem dołki na marmoladę w odstępach ok. 6 cm. Przykrywam cieńszym plackiem i wycinam pączki literatką (kieliszkiem).

Smażyć zaraz po wykonaniu pączków ponieważ szybko rosną i podczas smażenia ciężko je obrócić na drugą stronę. Smażyć na gorącym oleju. Po usmażeniu osączyć i posypać cukrem pudrem.

Pączki z nadzieniem adwokat przesłane przez Monikę Dziubę:
Składniki na ciasto: 3/4 litr mleka, 10 dkg masła, 1 kg mąki, 6-10 jajek, 5 cukru, cukier waniliowy, alkohol, 10 dag drożdży, aromat pomarańczowy, skórka z pomarańczy

Sposób przyrządzania: Pół litra mleka zagotować z masłem. Gdy przestygnie dosypać 1/2 kilograma mąki, mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.

Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.

Smażyć pod przykryciem zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Wyłożyć na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Nadzienie adwokat: 4 jajka, 30 dkg cukru pudru, 1/2 litra mleka, 1 laska wanilii lub cukru waniliowego, 1/4 litra likieru Advocaat żołądkowa gorzka

Sposób przyrządzania: W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno - alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.

Przepis na tradycyjne pączki z twardą marmoladą różaną od Zofii Budniak:
Składniki: kilogram mąki, 10 dkg drożdży, 7 żółtek, kieliszek alkoholu, pół litra mleka, 2 cukry waniliowe, 4 łyżki cukru, skórka starta z cytryny lub pomarańczy, szczypta soli, 5 - 6 łyżek oleju, smalec do smażenia.

Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka i łyżkę mąki. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Wymieszać suche składniki. Dodać zaczyn i resztę mleka. Zacząć wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Zostawić do wyrośnięcia - ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.

Dalej postępować jak w przepisie wyżej. Podawać posypane cukrem pudrem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!