Uważajcie, co jecie! W tych produktach może być Salmonella. Jak się nie zatruć? - lista

(mk)

Wideo

Zobacz galerię (18 zdjęć)
Salmonellozy są przyczyną około 90 mln zachorowań oraz 155 tys. zgonów rocznie. Objawów zakażenia Salmonellą nie można lekceważyć! W jakich produktach występuje? Co zrobić, jeśli wystąpią u nas objawy?

Salmonella jest groźna?

Salmonella wywołuje niebezpieczne dolegliwości żołądkowe-jelitowe, które mogą doprowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych i chorób stawów. Bakteria ginie dopiero w temperaturze powyżej 70 st. C. Poprzez brak higieny i niewłaściwe postępowanie z zakażonymi produktami bakteria może być łatwo przeniesiona.

W TYCH PRODUKTACH WYSTĘPUJE SALMONELLA:

Uważajcie, co jecie! W tych produktach może być Salmonella. ...

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że salmonellozy są przyczyną około 90 milionów zachorowań i 155 000 zgonów rocznie. Szacuje się, że w Europie do zakażeń dochodzi u 690 osób na 100 000 rocznie.

Występowanie Salmonelli w odchodach

Serotypy Salmonella enteritidis i Salmonella typhimurium może występować w odchodach kaczek, gęsi, gołębi, indyków oraz kur. U ssaków są to m.in. konie, owce, cielęta i świnie, gryzonie domowe, zwierzęta futerkowe.

Jak dochodzi do infekcji Salmonellą?

Do infekcji dochodzi, kiedy spożyjemy produkt, który zanieczyszczony został kałem zakażonych zwierząt. Co ciekawe u 6 proc. osób, głównie niemowląt, małych dzieci, osób starszych i z upośledzoną odpornością stwierdza się obecność bakterii we krwi. Źródłem zakażenia może być człowiek będący nosicielem pałeczek. Dużą rolę w ich przenoszeniu pełnią owady, które biernie przenoszą bakterie.

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Nie lekceważ tych objawów. To może być nowotwór. Zauważasz u...

Objawy zarażenia salmonellą

Salmonellę u człowieka może zwiastować ostra biegunka, mdłości czy wymioty. Pierwsze objawy mogą pojawić się od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonego posiłku - wszystko jednak zależne jest od organizmu danego człowieka oraz od zjadliwości samego szczepu bakterii salmonelli. Osoba zarażona może mieć również wysoką temperaturę rzędy nawet 40 st. C.

Leczenia salmonelli powinno odbywać się w szpitalu pod okiem lekarza.

Materiał oryginalny: Uważajcie, co jecie! W tych produktach może być Salmonella. Jak się nie zatruć? - lista - Gazeta Lubuska

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Ziut

Czyli najzdrowsze są mirabelki i szczaw!