VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy

Joanna Krężelewska
Joanna Krężelewska
Kwiaty służą nie tylko do dekoracji potraw. Wiele z nich to kwiaty jadalne. Które? I jak smakują? Odpowiedź poznasz na Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy.
Kwiaty służą nie tylko do dekoracji potraw. Wiele z nich to kwiaty jadalne. Które? I jak smakują? Odpowiedź poznasz na Festiwalu Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy. archiwum
Zachwycają wyglądem i zapachem, mogą też zachwycać smakiem. Jadalne kwiaty roślin ozdobnych w kuchni wykorzystywane były już setki lat temu. Które można serwować? Jak je przyrządzić? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań możesz poznać podczas imprezy, na którą przyjeżdżają turyści z całego kraju.

Na sobotę i niedzielę, 16 i 17 lipca, zaplanowano VII Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie się pod hasłem „W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu”.

Rezydencja ogrodowa to projekt, który powstał specjalnie na Festiwal. Zajmuje powierzchnię 500 m kw. i składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: część sypialna z olbrzymim łożem, w którym zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów oraz wielki salon z sześciometrowym betonowym stołem. Stół został nakryty niczym do uczty, na której prym wiodą kwiaty jadalne. W salonie ustawiono również konsolę i kwiatowe dekoracje w różnych naczyniach.

Sercem festiwalu niezmiennie pozostanie kwiatowa kuchnia. O menu zadba jej szef Mariusz Siwak. W daniach nie zabraknie liliowców, róż, storczyków, magnolii, piwonii, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitek. Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale i również kosmetyków – Katarzyna Majewska, właścicielka marki Makutu, pokaże, jak je wykonać.
Działkowcy, ogrodnicy, miłośnicy upraw balkonowych i roślin domowych z pewnością skorzystają z porad specjalistów z firmy nasienniczej W. Legutko. Podpowiedzą oni, jak wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować.

Podczas festiwalu odbędą się też pokazy oraz warsztaty carvingu, sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Poprowadzi je mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Z kolei prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki, pokaże, jak wykonać kompozycje z kwiatów jadalnych.

Konkursy, stoiska wystawiennicze, bogata oferta producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół oraz producentów produktów ekologicznych i regionalnych, jak soki, marynaty, konfitury, octy czy miody, producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół – atrakcji będzie mnóstwo. Impreza to jednocześnie okazja do zwiedzenia kompleksu Ogrodów Hortulus. Kompleks składa się z dwóch zespołów ogrodowych o odmiennym charakterze - Ogrodów Tematycznych Hortulus oraz Ogrodów Hortulus Spectabilis z wieżą widokową i labiryntem. Zespoły ogrodowe, oddalone są od siebie o 2 km, a między nimi znajduje się teren Szkółki Roślin Ozdobnych Hortulus.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Jak unikać informacyjnego przeładowania? Zobacz program 3 sposoby NA

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński
Dodaj ogłoszenie