Podczas dyżuru przedstawiciel Stowarzyszenia będzie udzielać informacji o nietolerancji glutenu oraz o diecie bezglutenowej.
Gluten to białko znajdujące się w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Szacuje się, że nawet 10% populacji może go nie tolerować. Do tej pory opisano trzy jednostki chorobowe związane z nietolerancją glutenu: celiakię, alergię na pszenicę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten. Objawy nietolerancji glutenu (z przyczyn niezwiązanych z celiakią), to m.in wzdęcia (87%), bóle brzucha (83%), biegunki (50%), nudności i wymioty (44%), odbijanie się (36%) czy zgaga (32%).
Przy stanowisku eksperckim, poza możliwością porozmawiania o glutenie i jego nietolerancji, dostępne będą także bezpłatne materiały edukacyjne.
Zobacz także Katarzyna Kaczmarek, koordynator oddziału neurologii Szpitala Wojewódzkiego w Koszalinie o profilaktyce przeciwudarowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?