Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Pestce domowo

ima
Pani Grażyna Płochocka stawia na domowe, sprawdzone smaki
Pani Grażyna Płochocka stawia na domowe, sprawdzone smaki Michał Świderski
W Pestce przy ul. Wiejskiej 2 zjemy m.in. ryby, mięso i kartacze

Restauracja Pestka w Ustroniu Morskim działa przy ul. Wiejskiej 2 od dwóch lat, ale jej właścicielka, Grażyna Płochocka zajmuje się gastronomią od ponad ćwierćwiecza. To lokal całoroczny. W przytulnym wnętrzu znajdziemy sporo akcentów nawiązujących do klimatu nadmorskiego kurortu, na czele z przykuwającą wzrok fototapetą z widokiem na molo. Na klientów czekają 34 miejsca.

To lokal całoroczny. Pani Grażyna to rodowita ustronianka: - Moi rodzice przyjechali tu z Lubelszczyzny. W Pestce, w kuchni pomaga mi mama. To właśnie dzięki niej, nasi klienci znajdą u także smaki tamtych stron, w tym np. kartacze. Co jeszcze można zjeść w Pestce? Tradycyjne potrawy kuchni polskiej.

Głosuj na najpopularniejsze lokale gastronomiczne w regionie

- Zapraszamy na domowe obiady:zupę i drugie danie - mówi pani Grażyna. - W 7-dniowym abonamencie dostaniemy zniżkę. Są tu potrawy mięsne, mączne (pierogi, naleśniki), ryby, dużo warzyw. Jest m.in. schabowy w różnej postaci, z hitem w postaci schabowego "Pestka" na czele. Skąd nazwa? Od panierki z rozdrobnionych migdałów, orzechów, słonecznika i pestek dyni. Pestka zaprasza na pstrąga, dorsza, halibuta, na łososia w ziołach, albo w miodzie, z sezamem. Do tego zupy: pomidorowa, ogórkowa, krupnik, kapuśniak, zupa rybna i flaczki z kalmara, na które przyjeżdżają wierni klienci z Kołobrzegu.

Czytaj e-wydanie »Lokalny portal przedsiębiorców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!