MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W podkoszalińskich lasach znaleźć już możemy kurki i prawdziwki! Czytelnicy chwalą się zbiorami

Joanna Boroń
Joanna Boroń
W koszalińskich lasach pojawiły się grzyby.
W koszalińskich lasach pojawiły się grzyby. Internauta
Pogoda sprzyja grzybiarzom. Jeśli lubicie jajecznicę z własnoręcznie zebranymi kurkami ruszajcie w las. Oprócz kurek pojawiają się też i inne grzyby, m.in. borowiki.

- Są kurki — cieszy się jeden z naszych internautów.

- Wczoraj wybrałem się na spacer w rejonie jeziora Hajka i w trzy kwadranse uzbierałam kobiałkę pięknych kurek.

Drugi z naszych czytelników chwali się dorodnym egzemplarzem prawdziwka, którego wypatrzył w lesie niedaleko Rosnowa.

- Prawdziwek ważył dokładnie 829 gram i był zdrowy — opowiada.

A jak Wasze zbiory? Pochwalcie się! Czekamy na Wasze zdjęcia pod adresem mail: [email protected]

Grzybiarzom, szczególnie tym mniej doświadczonym, przypominamy o zasadach:

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
od 7 lat
Wideo

Wyniki pierwszej tury wyborów we Francji

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński