Dlaczego mamy jeść śledzie? Otóż geneza ostatków wiąże się z historią karnawału. Pojawiły się już w średniowieczu. Jak sama nazwa wskazuje, ostatki to ostatni czas przed Wielkim Postem, zwany też kusymi dniami, mięsopustem, kusakami, czy diabelskimi dniami. Trwa od tłustego czwartku do następnego wtorku, zwanego w Polsce śledzikiem. Nazwa tego dnia pochodzi od jednej z najtańszych postnych potraw.
Jako zwiastun następnych czterdziestu chudych dni, śledź podawany były w Polsce biesiadnikom tuż przed zakończeniem zapustowych zabaw. Następny dzień, czyli Środa Popielcowa oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc . W ostatki urządzane są ostatnie huczne zabawy, m.in. słynny karnawał w Rio De Janeiro oraz w Wenecji. W Hiszpanii zwyczajem ostatkowym jest pogrzeb sardynki. Marsz żałobny wiedzie papierową sardynkę nad brzeg morza, gdzie zostaje spalona. Po pogrzebie rozpoczyna się zabawa.
Śledzie można przyrządzić na rozmaite sposoby.
- Kiedyś w Polsce były znane śledzie marynowane w occie, w oleju, w śmietanie i rolmopsy. Moja babcia przygotowywała ikrę i mlecz ze śledzi, ale ja nie potrafię. Dziwiła się bardzo jak usłyszała, że Szwedzi jedzą śledzie na słodko z rodzynkami czy nawet z sokiem malinowym - mówi Jerzy Szumski, Czytelnik z Koszalina. - Twierdziła, że do ust czegoś takiego nie weźmie. Dzisiaj sam do śledzia sypię rodzynki, bo mam taki przepis na śledzia, którego cała rodzina uwielbia.
W sklepach można kupić różne specjały ze śledzi. Nie trzeba ich specjalnie szukać, są wszędzie. Bez problemu możemy kupić śledzie tradycyjne, babuni, po kaszubsku, wiejsku, korzenne, w oleju z cebulą, matjasy, marynowane, rolmopsy, w śmietanie, czy śledzie opiekane w zalewie octowej. Są też tomatillo, czyli z suszonymi pomidorami i cebulą, po sułtańsku, a więc z rodzynkami, a'la łosoś itd.
- Ja kiedyś rzucałam się na wszelkie nowości - mówi Grażyna Tomczyk, Czytelniczka z Kołobrzegu. - Jeśli robiłam sama śledzie w domu, to używałam matjsów. Teraz wolę śledzie z beczki. Widziałam, że w sklepach pojawiły się śledzie z beczki z mleczem i ikrą, a także ikra i mlecz ze śledzia. Znalazłam na to przepis i na wtorek spróbuję zrobić.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?